open-navfaktor-logo
search
Papir jedno, u praksi kriza
Vijeću ministara BiH ovogodišnji prioritet reforme na EU putu: Nemaju oni tu vrstu kapaciteta
Dženan Đonlagić (DF), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na pitanje kakve reforme da očekujemo, odgovorio je kratko: "Nikakve".
AUTOR: M. R. S.
24.04.2024. u 07:48
get url
text
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na sjednici u ponedjeljak svoj Program rada za ovu godinu, gdje su, kako je saopćeno, kao prioritet stavljene reforme na evropskom putu Bosne i Hercegovine.
- Vijeće ministara BiH nastavit će raditi na ispunjavanju preporuka koje za BiH proizlaze iz dokumenata Evropske komisije i obaveza iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju te Agende 2030 Ujedinjenih nacija, s ciljem održivog socioekonomskog razvoja BiH – poručeno je iz Vijeća ministara.
U sadašnjoj krizi koja postoji unutar vladajuće koalicije, odnosno između Trojke (SDP, Naša stranka i NiP), SNSD-a i HDZ-a, te zastoja u donošenju zakona, pitanje je koje reforme, posebno evropske, možemo očekivati.
- Ja ništa dobro ne očekujem od ove strukture. Ne vjerujem da imaju tu vrstu kapaciteta. Prvo, treba imati znanje. Drugo, treba imati zdrave odnose unutar koalicije da bi se usvojili reformski zakoni. Treće, treba uložiti ogroman napor da se izađe iz trenutne potpune blokade jer ta blokada ne daje nikakve mogućnosti da se govori čak ni o normalizaciji stanja, a pogotovo da se naprave reforme evropskog karaktera – stava je Safet Kešo, zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.
On je kazao da je analizirao prethodni Program rada Vijeća ministara BiH, onaj za 2023. godinu, i da je vidio "da mnogi od ministara nisu pročitali ni svoje separate".
- Bavili su se podjelama fotelja i drugim mizernim stvarima, a ne reformama. Ono što je bilo sadržano su zakonska rješenja koja su im ostavljena iz prethodnog mandata. Dakle, s Programom rada za prošlu godinu željeli su samo ispuniti formu i reći da su najbrže usvojili budžet, formirali Vijeće ministara... Uveli su takmičarske kategorije, a racionalne izbacili. I od ovog programa rada, kojeg ću rado detaljno proučiti, ne očekujem ništa – dodao je Kešo.
Dženan Đonlagić (DF), delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, na pitanje kakve reforme da očekujemo, odgovorio je kratko: "Nikakve".
- Nikakve, ama baš nikakve, na žalost svih koji su vjerovali u nametnuti projekat vlasti Trojke okupljene oko SNSD-a i HDZ-a – dodao je Đonlagić.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.