open-navfaktor-logo
search
Prijedlog stigao u NSRS
Zakon o stranim agentima u RS-u: Šta sa donacijama iz Srbije?
AUTOR: B. S.
16.05.2024. u 14:57
get url
text
Narodna skupština RS-a
Narodna skupština RS-a
Zastupnici Narodne skupštine RS-a raspravljat će na predstojećoj sjednici, koja počinje 22. maja, o Prijedlogu zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija koji već mjesecima izaziva kritike i javne debate u ovom entitetu..
Brojne primjedbe na nacrt ovog zakona, a koji je usvojen u septembru prošle godine, iznijela su i "liberalna" i "tradicionalna" udruženja i zatražili njegovo povlačenje iz dalje procedure. Dok prvi ocjenjuju da je zakon diskriminatorski, sa ciljem stigmatizacije onih koji kritikuju vlast u RS-u i gušenje slobode izražavanja i udruživanja, drugi strahuju da će "rodoljubiva i patriotska udruženja, u slučaju da se finansiraju iz Srbije kao matice, biti smatrani agentima stranog utjecaja".
Upravo takve primjedbe dostavili su UG Srbsko sabranje Baštionik i Konzervativni klub.
 - S obzirom na to da imamo zajedničku tradiciju, vjeru, jezik i kulturu, organizacije koje bi se finansirale iz Srbije, trebale bi biti izuzete od ovog zakona, odnosno ne bi se trebale smatrati agentima stranog utjecaja – podvukli su.
Povlačenje zakona iz procedure zatražilo je i UG Roditelji za prava djece. Oni ocjenjuju da termin neprofitna organizacija nije dovoljno jasno definisan, kao i da je zabrana političkog djelovanja već propisana u Zakonu o udruženjima i fondacijama RS-a, a da je zabrana političke aktivnosti direktno suprotna Ustavu RS-a.
- Neprofitne organizacije koje se finansiraju iz inostranih izvora, a koje su istovremeno povezane sa najosjetljivijim kategorijama – maloljetnicima i dalje će moći vršiti utjecaj u oblasti nauke i kulture iako svjedočimo ogromnom utjecaju raznih nevladinih organizacija u obrazovnom sistemu koje propagiraju ideologije suprotne našem pravnom sistemu i sistemu vrijednosti utemeljenom na vjeri, kulturi i običajima - navode u primjedbama iz spomenutog udruženja.
S druge strane, Centar za ljudska prava ističe da je zakon protivan ustavu, drugim zakonima i da je diskriminatoran, Transparency International BiH ocjenjuje da je nepotreban i da je cilj uspostavljanje kontrole nad neprofitnim organizacijama, iz Kuće ljudskih prava ističu da je postojećim Zakonom o udruženjima i fondacijama RS-a već propisana većina odrednica, a tokom javne rasprave svoje primjdbe i kritike iznijelo je još na desetke drugih udruženja.
Prijedlog zakona, u odnosu na nacrt, pretprio je određene izmjene.
Između ostalog, precizirano je da se agentom stranog utjecaja smatra neprofitna organizacija koju finansijski ili na drugi način pomažu strani subjekti, a koja se bavi političkim djelovanjem ili političkim aktivnostima, kao i drugim aktivnostima koje se odnose na političko organizovanje i djelovanje usmjereno na ugrožavanje demokratije, narušavanje integriteta RS-a, kršenje Ustavom zajamčenih sloboda i prava i raspirivanje nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti.
Precizirano je i da se političkom aktivnosti označava svaka aktivnost prema organima, institucijama ili izabranim predstavnicima RS-a ili predstavnicima RS-a u institucijama BiH u smislu formulisanja politike, političkog ili javnog interesa RS-a.
Iz nacrta je brisan dio koji je propisivao da se političkom aktivnosti smatra i usvajanje ili izmjena propisa, a kako bi se izbjegla mogućnost tumačenja da se neprofitnim organizacijama ovim zakonom zabranjuje učestvovanje u postupku usvajanja ili izmjena propisa.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.