open-navfaktor-logo
search
Udruženje BDfD
Značaj personalne asistencije za osobe s invaliditetom: Zakonom nisu prepoznati, a ključni su element podrške
Personalna asistencija predstavlja ključni element podrške osobama s invaliditetom u svakodnevnom životu. U Bosni i Hercegovini, kao i u drugim zemljama u razvoju, osobe s invaliditetom suočavaju se s brojnim izazovima u ostvarivanju svojih prava i potreba.
20.03.2023. u 08:48
get url
text

Jedan od najvećih izazova je nedostatak adekvatne podrške u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, što može biti posebno teško za one koji imaju tjelesna ograničenja ili druge oblike invaliditeta. Personalna asistencija je pristup koji može pomoći u savladavanju tih izazova i osigurati da osobe s invaliditetom imaju pristup kvalitetnom životu.

Personalna asistencija se temelji na principu da svaka osoba s invaliditetom ima pravo na samostalnost, neovisnost i uključivanje u društvo. Personalni asistent je osoba koja radi s osobom s invaliditetom kako bi im pomogla u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, poput hranjenja, oblačenja, kupanja i prijevoza. Osim toga, personalni asistent može pružati podršku u ostvarivanju socijalnih kontakata, aktivnostima za slobodno vrijeme i drugim područjima.

Uprkos mnogobrojnim izazovima osoba sa invaliditetom u BiH, postoje primjeri uspješne implementacije personalne asistencije. Bosnian Doctors for Disabled je udruženje koje kroz servis personalne asistencije pruža podršku osobama sa teškim invaliditetom u našoj zemlji.

Pretpostavlja se da od 10 do 15 posto stanovništva ima neku vrstu invaliditeta

- Trenutno naše udruženje pruža podršku servisa personalne asistencije za 22 osobe sa teškim invaliditetom. Tačan broj osoba sa invaliditetom kojima je potreban ovaj vid podrške nažalost se ne zna, jer u Bosni i Hercegovini ne postoji jedinstvena lista osoba sa invalitetom i njihovih dijagnoza, samim tim ni njihovih stvarnih potreba. Pretpostavlja se da od 10 do 15 posto stanovništva ima neku vrstu invaliditeta, od toga možda oko 5 posto je potrebna personalna asistencija u različitim oblicima. Udruženja trenutno ima listu čekanja s više od 100 osoba za personalnu asistenciju – pojasnila je za Faktor direktorica Udruženja BDfD Amela Velić.

U Bosni i Hercegovini, većina osoba sa invaliditetom se oslanjaja na podršku porodice i prijatelja, što može biti vrlo iscrpljujuće i ograničavajuće. Koncept personalne asistencije u našoj zemlji još nije dovoljno razvijen niti zakonom prepoznat.

- Apsolutno nemamo ni jedan zakonski okvir koji se bavi personalnom asistencijom. Štaviše, Federalni Zakon o radu nije do kraja definisan, pa vam niko ne zna reći kako osoba sa invaliditetom kao fizičko lice može zaposliti personalnog asistenta. Mi smo kontaktirali ispred Bosnian Doctors for Disabled (BDfD) i Federalno ministarstvo rada i socijalne politike i nisu nam znali dati odgovor – kazala je Jelena Backović koja je preko Udruženja BDfD dobila personalnog asistenta što joj je promijenilo život.

- Od osnivanja Udruženja insistiramo na usvajanju Zakona o personalnoj asistenciji, međutim vlast jednostavno nema sluha. Nakon što je Unija osoba i organizacija osoba sa invaliditetom FBiH organizovala proteste ispred zgrade Vlade prošle godine 3. decembra, dobili smo možda malo više prostora za pregovore sa Vladom. Trenutno Unija intenzivno radi na zagovaranju za potrebnu podršku svim osobama sa invaliditetom. Izložili smo devet zahtjeva Vladi FBiH i na tome ćemo insistirati – poručila je Velić. Dakle, potpis BiH na UN-ovu konvenciju o pravima osoba sa invaliditetom ostalo je samo mrtvo slovo na papiru.

Osim što ovaj vid pomoći osobama sa invaliditetom nije zakonom prepoznat, njegov značaj ni u društvu nije bolji pa Udruženje personalne asistente plaćaju uglavnom od stranih donatora, kako fizičkih tako i pravnih lica.  

- U BiH nažalost samo rijetki prepoznaju značaj ovog servisa podrške pa tako imamo podršku samo od par lokalnih kompanija kao što su Tondach i Raiffeisen banka. U poslednje četiri godine također značaj ovog servisa je prepoznao Diplomatski zimski Bazar i daje podršku našim najmlađim korisnicima.

Ono što želim istaći i zahvaliti se istovremeno jeste mjesečna donacija jednog mladog momka koji redovno uplaćuje za podršku našem radu. To nisu veliki iznosi, ali znače puno i kada bi bilo više ljudi poput njega, brzo bi se sredstva skupila za korisnike personalne asistencije – poručila je Velić.

Korištenjem personalne asistencije do veće samostalnosti

Personalna asistencija osobama sa invaliditetom može pomoći i u ostvarivanju ciljeva kao što su obrazovanje, zapošljavanje i uključivanje u društvo. Korištenjem personalne asistencije, osobe s invaliditetom mogu imati veću samostalnost i kontrolu nad svojim životom, što može poboljšati njihovu kvalitetu života i mentalno zdravlje.

Osim toga, personalna asistencija može imati pozitivan učinak na društvo kao cjelinu. Omogućavanje osobama s invaliditetom da budu neovisnije i aktivnije u društvu može pridonijeti smanjenju diskriminacije i povećanju svijesti o potrebama osoba s invaliditetom. Također, korištenjem personalne asistencije, osobe s invaliditetom mogu biti produktivnije i doprinijeti ekonomskom razvoju zemlje.

Međutim, kako bi se personalna asistencija u potpunosti implementirala u Bosni i Hercegovini, potrebno je rješavati mnoge izazove. Nakon prepoznavanja personalnih asistenata zakonom, potrebno je educirati javnost o važnosti personalne asistencije i promicati njen koncept kao pristup koji omogućava osobama s invaliditetom da imaju jednak pristup životu kao i drugi. Također, potrebno je osigurati pristup finansijskim sredstvima kako bi se omogućilo pružanje personalne asistencije osobama s invaliditetom. Osim toga, potrebno je uspostaviti adekvatne mehanizme za nadzor i kvalitetu usluga personalne asistencije.

- Ovom prilikom pozivam sve građane Bosne i Hercegovine da izdvoje mjesečno ili povremeno jednu malu sumu novca za personalna asistenciju naših korisnika – kazala je direktorica Udruženja BDfD Amela Velić.

Upute za uplatu:

Bankovni račun za primanje donacija

Bosanski doktori za osobe sa invaliditetom
Raiffeisen Bank DD
Transakcijski račun: 1610000107940059
SWIFT: RZBABA2S
IBAN: BA391610000107940059

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.