open-navfaktor-logo
search
Ministar odbrane
Zukan Helez o odluci NSRS-a: Plan "A" i plan "B" kao odgovor na secesionistička divljanja
Povodom jučerašnjeg usvajanja Zakona o neprovođenju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji manjeg bh. entiteta u Narodnoj skupštini RS-a na društvenim mrežama danas se oglasio ministar odbrane BiH Zukan Helez. 
28.06.2023. u 19:17
get url
text

- Jučerašnjim zasjedanjem Narodne skupštine manjeg bh. entiteta i donesenim odlukama koje se tiču Ustavnog Suda BiH, izvršen je najgrublji udar na ustavno-pravni poredak Bosne i Hercegovine, a time i na Dejtonski mirovni sporazum. Iako me je većina bh. medija zvala, a kako nisam želio selektivno se oglašavati, koristim priliku da ovim putem sa bh javnošću podijelim svoj stav - napisao je Helez na Facebooku. 

Ostatak njegovog statusa prenosimo u cijelosti: 

Kao odgovoran čovjek, kao neko ko voli i živi ovu zemlju, i na koncu kao ministar odbrane države Bosne i Hercegovine, uvjeravam vas da nećemo ostati nijemi na secesionistička divljanja manjeg bh. entiteta predvođena njegovim predsjednikom. Pred nama su, reći ću, dva plana, a možda i scenarija;

Plan "A" je procesuiranje svih aktera koji su svojim odobravanjem sudjelovali u udaru na ustavno-pravni poredak BiH. Dakle, pozivam Tužilaštvo BiH da u skladu sa Ustavom i Krivičnim zakonom BiH (glava XVI, član 156) radi svoj posao.

Pozivam i gospodina Šmita da iskoristi sve funkcijom mu dodijeljene ovlasti, i tako BiH oslobodi secesionističkog terora sa kojim se decenijama suočavamo, a time i jednom za sva vremena ugasi i svaki naredni secesionistički plamen, ma sa koje strane dolazio, i ma iz čije glave bio!

Legalista sam, vjerujem da se nastala situacija može riješiti unutar institucija BiH. Ponavljam, želim vjerovati da se nastala situacija može i hoće riješiti u skladu sa Ustavom i zakonima ove zemlje, ukoliko ne, u tom slučaju imamo plan "B".

Samo svih 51.209 km² i nikako drugačije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.