open-navfaktor-logo
search
Rijaset Islamske zajednice u BiH
U Sarajevu promovirana knjiga "Bog je lijep - estetski doživljaj Kur'ana"
AUTOR: Fena
12.06.2024. u 21:02
get url
text
FOTO: Fena
Izdavački centar Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini El-Kalem danas je u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu organizirao promociju knjige "Bog je lijep - estetski doživljaj Kur'ana" autora Navida Kermanija, u prijevodu prof. dr. Sulejmana Boste.
Tom prilikom o knjizi su govorili prof. dr. Dževad Hodžić, prof. dr. Sulejman Bosto, akademik Enes Karić, dr. Hilmo Neimarlija, doc. dr. Samedin Kadić, MA Merjem Hodžić Jusić.
- Knjiga koju promoviramo predstavlja veliki prevodilački, urednički i izdavački projekt, jedan od najznačajnijih i najvećih u posljednjih petnaestak godina ne samo u okviru El-Kalema, nego i kod nas općenito. Drago mi je da je Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice podržala taj projekt. Ova studija je značajna i po tome što se temelji na kompetentnim uvidima u literaturu - izjavio je Dževad Hodžić, direktor Uprave za obrazovanje i nauku.
Karić je ocijenio da je Kermani intelektualac koji je spojio ono što je zapadno obrazovanje i ono što je visoko islamsko obrazovanje.
- Napisao je mnoge knjige, među kojima knjigu koju danas promoviramo. Tu knjigu je najbolje predstaviti u okviru trijade. Kad se govori o fenomenu Kur'ana, imaju tri glavne recepcije, tri glavna ljudska zahvatanja, usvajanja Kur'ana. Prvo je usvajanje Kur'ana umom, to su komentari Kur'ana. Drugo je okom, vidom, to su kaligrafska djela, arabeske i treće, a za narod najvažnije, učenje Kur'ana, milozvučno recitiranje Kur'ana. Ova Kermanijeva knjiga bavi se trećom dimenzijom, auditivnim, milozvučnim, plasiranjem Kur'ana od strane profesionalnih učača do recipijenata. Ova knjiga je univerzitetska i doživjela je veliki uspjeh - naglasio je Karić.
Hodžić Jusić podsjetila je da je Kermani jedan od najvažnijih i najutjecajnijih njemačkih pisaca 21. stoljeća.
- On ima važnu ulogu općenito u intelektualnom svijetu u Evropi. On je njemački Iranac. Porijeklom je Iranac, ali je rođen u Njemačkoj i sva svoja djela piše na njemačkom jeziku. Na vrlo zanimljiv i vješt način kombinira historiju i Istoka i Zapada. U svojim djelima nastoji, na neki način, da pomiri te dvije tradicije, ta dva svijeta, veliki je poznavatelj i muslimanske i kršćanske tradicije i to je ono što njegova djela čini posebnim i zanimljivim, stalni dodiri Istoka i Zapada, stalno nastojanje da pomiri ta dva svijeta, a smanji netrpeljivosti, nerazumijevanja i sukobe - kazala je ona.
Moderator je bio Haris Dubravac, koji je i urednik izdanja.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.