Kada postanete vlasnik psa, prva stvar koju ćete morati naučiti jeste - kako ga dresirati i kako ga držati pod kontrolom kada je slobodan, a ne samo kada je vezan povodcem. Osnovno za svaki početak dresure  je da budete veseli u šetnji s njim, da se riješite mobitela i da barem tih 15-tak minuta budete koncentrirani na svog ljubimca.

S obzirom na to da ćete s vašim psom često boraviti u blizini drugih ljudi i veliki dio vremena provoditi u zajedničkim šetnjama, trebate znati kako dresirati psa, a bit će vrlo važno da ga naučite da vas sluša. U protivnom može doći do neočekivanih situacija, što nikako ne želite.

Prva od komandi, koju ga morate naučiti, je dolazak na poziv. Ovo je vježba koja za mnoge vlasnike pasa predstavlja problem, ali je važna vježba jer ljubimcu potencijalno može i spasiti život.

Sve što želimo da pas čini moramo ga prethodno tome i naučiti. Pri učenju psića treba nagrađivati svaki put kada dođe, to je osnova u školi zvanoj - kako dresirati psa!?

Mladom psu dobro je povremeno se sakriti ili krenuti u suprotnome smjeru i tako ga naučiti da vas prati.

To vježbajte prvo kod kuće, a tek onda krenite sa učenjem i vježbom na otvorenom.

Jedna od važnijih stvari prilikom učenja, kako dresirati psa, je da ga gledate ravno u oči. Gledajte ga sve dok ne skrene pogled.

Kako biste dresirali psa da ostane sjediti morate stati ispred njega, postaviti ruku tako da je vaš ispruženi dlan okrenut prema njemu, pa naredit i - "čekaj!"

Ako se pas pomakne tada recite "ne!" i nastojte da ga posjednete ponovo, pa ponovite naredbu i pohvalite ga kada za početak, kratko ostane sjediti.

Kada vas pas počne slušati i prepoznavati naredbe, počnite ga ostavljati da sve duže sjedi, a vi se pomalo udaljavajte i sa naredbama nastavite iz daljine. Naravno, dok ne naučite kako dresirati psa proći će vrijeme, ali na kraju ćete biti sretni i zadovoljni ponašanjem psa.

Jako je dobro i češkati psa po trbuhu. Radite to dok leži na leđima jer tada se on nalazi u podređenom položaju.

Pas je inteligentno stvorenje i brzo shvata da je poziv znak da se ide kući.

Tokom šetnje nekoliko puta ga pozovite, pa nagradite kako bi zaključio da je svaki dolazak do vas ugodan.

Neka to nikako ne bude znak da je njegova zabava završila. Tako će ljubimac shvatiti da dolazak na vaš poziv znači za njega ugodnost i druženje.

Na početku služite se raznim motivacijama, kao što su hrana i igračke, a u kasnijem kontaktiranju sa psom uvijek koristite nagrađivanje kako bi se zabava nastavila.

Posljednji savjet, kako dresirati psa, možete probati kada vam ljubimac dosađuje i ako vas ne želi ostaviti na miru, a jasno ste mu rekli - "ne!" Tada ga jednostavno ignorirajte ili napustite prostoriju.

Za vrijeme učenja i dresure psa najvažnije je pravilo da kod davanja naredbi uvijek koristite iste riječi.