navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Isprobani recept

Kako očistiti zagorjele tvrdokorne mrlje: Uz pomoć ovog trika limena tepsija izgledat će kao nova

Premda je vaša limena tepsija (pleh) za pečenje još uvijek u odličnom stanju, pogled na tvrdokorne mrlje koje ste puno puta pokušavali ukloniti, ali bezuspješno, beskrajno vas živcira?

Objavljeno: 19.10.2020. u 21:25
get url
text

Uz pomoću ovih sastojaka koje svi imamo kod kuće, tepsija će biti čista i sjajna, a mrlje će zauvijek nestati.

Potrebno je: soda bikarbona, vodikov peroksid, flašica sa raspršivačem, spužva za čišćenje s grubom stranom, čelična vuna (ako su mrlje tvrdokorne).

Kako očistiti limenu tepsiju:

Stavite sodu bikarbonu koncentrirajući se na područja s vidljivim mrljama ili prljavštinom. U praznu flašicu s raspršivačem ulijte vodikov peroksid (ili poklopac flaše s vodikovim peroksidom zamijenite nastavkom za raspršivanje). Nakon sode bikarbone, nanesite vodikov peroksid dok se sve ne pokrije.

Prelijte s još sode bikarbone i ponovo poprskajte vodikovim peroksidom. Ostavite smjesu da odstoji najmanje četiri sata, a najbolje tokom noći.

Nakon toga, uzmite spužvu kako biste uklonili smjesu sode bikarbone i dobro trljajte. Možda ćete trebati umočiti spužvu u vodu kako biste namočili sasušenu smjesu sode bikarbone i peroksida.

Zavisno od toga koliko je tepsija za pečenje prljava, mrlje mogu vrlo brzo nestati ili bi taj proces mogao zahtijevati malo više truda uz pomoć spužve, ali ne odustajte. Postupak može potrajati nekoliko minuta, pa nemojte se obeshrabriti ako ne dobijate rezultate odmah na početku.

Nakon čišćenja, dobro isperite tepsiju za pečenje i operite je deterdžentom za pranje posuđa.

Ukoliko ostane još tvrdokornih mrlja, pokušajte ih očistiti čeličnom vunom i nemojte zaboraviti staviti rukavice.

Dobro operite i posušite tepsiju za pečenje prije upotrebe.

Savjet za kraj: Ako želite spriječiti nastanak novih mrlja, obložite tepsiju za pečenje aluminijskom folijom ili papirom za pečenje kad god je to moguće.