Puno je razloga zbog kojih bi se djeca trebala igrati vani što je češće moguće, od toga da koristi njihovom zdravom snu te je dobro za fizički razvoj do toga da im razvija maštu. No postoji i jedan razlog koji možda niste očekivali.

Kod djece koja se najmanje dva sata dnevno igraju izvan kuće na danjem svjetlu smanjuje se rizik od razvoja kratkovidnosti, kaže berlinska oftalmologinja Andrea Lietz-Partzsch.

Nema ničega boljeg za razvoj dobrog vida od malo svježeg zraka i prirodnoga dnevnog svjetla, rekla je. Usto, vani je puno manje velikog kontrasta između svjetla i tame nego u zatvorenom prostoru.

Bez obzira na historiju bolesti očiju u porodici, prirodno svjetlo utječe na kvalitetu vida i ima veliku prednost nad umjetnim.

Oči za vrijeme igre na otvorenom nisu fokusirane na predmete koji se nalaze blizu, što im daje priliku za odmor.

Dodatna je korist to što boravak na sunčevom svjetlu potiče razvoj hormona dopamina, a to utječe na biohemikalije koje kontroliraju razvoj očiju, odnosno utječu na dužinu očne jabučice. Kod djece koja češće borave na otvorenom uočen je manji rast dioptrije nego kod djece koja više vremena borave u zatvorenom prostoru.