Tave i drugo posuđe od lijevanog željeza idealno je za pripremanje brojnih jela.

Lijepo je i moćno izgleda, teško je, pa dugo zadržava toplinu što ga čini idealnim.

Takvo posuđe može se direktno stavljati u rernu, a to dodaje još cijeli niz jela koji se u njima mogu pripremati.

No, tajna izvrsnih rezultata je u tome da znate kada ih treba upotrebljavati, a kada je drugo posuđe prikladnije.

Naime, postoje namirnice, odnosno jela koja ne biste trebali pripremati u takvom posuđu, piše Huffpost.

Ovo je pet stvari koje ne biste trebali spremati u posuđu od lijevanog željeza, piše Huffpost.

Umak od paradajza

Kisela hrana kao paradajz može oštetiti zaštitni sloj na tavi, a to popraviti veliki je problem. I još gore, konačni rezultat je da će hrana dobiti metalni okus, naročito ako se radi o umaku koji se kuhao polako. Preskočite ovo posuđe i upotrijebite čelično.

Osjetljiva riba

Kao i jaja, riba se može zalijepiti za tavua, da je odlijepite morat ćete strugati što će oštetiti zaštitu tave. Lijevano željezo izvanredno je, u prvom redu, za steakove jer ih možete poslužiti jako vruće, ali emajl bi za ribu bio puno bolji.

Omleti

Osim ako nemate vrlo skupu tavu provjerenog proizvođača za koju znate da je visoke kvalitete, omleti i druga jela sa jajima mogu se zalijepiti za površinu kada ih pokušate vaditi. Tako ćete servirati na tanjir jedan ružan, oštećeni omlet. Da biste odstranili ostatke jela, namočit ćete tavu i tako definitivno oštetiti zaštitni sloj.

Radije koristite emajliranu tavu i lijepo preklopljeni omlet skliznut će i tanjir.

Meso dinstano u vinu ili sirćetu

Nije najbolja ideja ni kuhati u lijevanom željezu jelo kojem dodajete vino ili sirće osim ako posuda nije perfektno zaštićena, pa kiselina nagriza samo male količine metala.

One ipak dospijevaju u hranu i daju jedan popratni okus i potencijalno su štetni za zdravlje.

Deserti

Teoretski puno deserta ispadne u tim tavama jako dobro, jer dobiju potrebne hrskave rubove i slastica se može direktno zapeći u rerni ako je potrebno.

Ali ako uglavnom pripremate mirišljavu hranu u tom posuđu, ostaci okusa prenijet će se na sljedeće jelo koje odlučite pripremiti. Ako imate više takvih posuda, odvojite one u kojima pripremate slana jela sa bijelim lukom i one za slatke delicije.

Izvor: Faktor/Huff Post