S dolaskom toplijih dana potpuno je normalno organizam pokušati rashladiti ispijanjem dodatne tekućine.

Međutim, iako svi znamo koliko je važno piti vodu, stručnjaci upozoravati da je nikako ne treba davati malim bebama.

Naime, i najmanja količina dodatne vode može utjecati na ravnotežu vode u njihovim sićušnim tijelima - a stručnjaci tvrde da bi to moglo biti kobno. Ovo upozorenje se odnosi na djecu mlađu od šest mjeseci. Kod njih bi i samo gutljaj vode mogao preopteretiti bubrege, što bi moglo dovesti do opasnog stanja zvanog hiponatremija, piše The Sun.

Farmaceut Abbas Kanani rekao je za Yahoo UK: "Također, bubrezi kod dojenčadi ispod šest mjeseci su previše nezreli i voda može izazvati intoksikaciju kao rezultat neravnoteže u elektrolitima poput natrija. To može uzrokovati hiponatremiju, situaciju u kojoj previše vode smanji razinu natrija u tijelu. Što može uzrokovati komplikacije poput oticanja mozga, napadaja i, u ekstremnim slučajevima, smrti".

Također, on ističe kako voda može utjecati i na njihovu potrebu za hranom.

- Njihovi želuci su jako sitni i lako se mogu napuniti vodom, što otežava dobivanje potrebne hrane - objasnio je.

Zbog svega toga većina stručnjaka se slaže kako bebama mlađima od šest mjeseci ne treba davati ništa osim majčinog ili adaptiranog mlijeka.

Ipak, tokom vrućih dana treba pripaziti i na njihovu povećanu potrebu za tekućinom.

- Poput odraslih, bebe i mala djeca trebaju piti puno tekućine da ne bi bili dehidrirani. Ako dojite dijete, ne morate im davati vodu, ali možda će željeti češće piti mlijeko - objasnio je dr. Max Davie, službenik za poboljšanje zdravlja Kraljevskog koledža za pedijatriju i dječje zdravlje.