Nedostatak željeza u organizmu glavni je uzrok anemije ili slabokrvnosti, a sideropenična anemija najčešća je vrsta malokrvnosti.

Sideropenična anemija manifestira se vrtoglavicom, slabošću i konstantnim umorom, piše health.com.

Evo koji to iznenađujući simptomi mogu otkriti da patite od manjka željeza u krvi.

Umorni ste

Ovo je najčešći simptom manjka željeza, a dr. Nancy Berliner navodi kako ženama često promakne ovaj simptom jer su naučile na umor, pa će ga odbaciti kao simptom. Ipak, dobro je pojasniti da manjak željeza uzrokuje smanjen protok kisika do tkiva, pa će organizam biti zakinut za energiju koja mu je potrebna. Ako ste uz umor i dosta nervozni i imate problema s fokusiranjem, možda je kriv upravo nedostatak željeza.

Imate obilne menstruacije

Kod žena je manjak željeza jedan od glavnih uzročnika jakih menstruacija, navodi ginekolog Jacques Moritz.

- Žene u ovoj situaciji gube velike količine krvi, a nadoknadi se samo oko polovine, a onda opet gube jednako puno krvi idući mjesec - dodaje.

Ako je došlo do ovakvih promjena u vašoj mjesečnici, vrijeme je da porazgovarate s ginekologom.

Blijedi ste

Hemoglobin daje krvi crvenu boju i zato je kože upravo ružičaste boje. To znači da manji nivoi proteina mogu i "uzeti" boju s vašeg lica. Ako ste bljedoliki, lako je primijetiti promjene. Ali bez obzira na ton kože, ako primijetite da je koža u usnoj šupljini blijeda, možda se radi upravo o manjku željeza.

Često ste bez daha

Bez obzira na to koliko duboko udahnete i dalje vam se čini da nemate dovoljno zraka?

Dr. Berliner navodi da se često primjećuje upravo taj problem kod manjka željeza i potrebno se njime pozabaviti, posebno ako bez daha ostajete kada obavljate radnje koje inače ne uzrokuju taj problem.

Namirnice koje su bogate željezom

Crveno meso: dobar prehrambeni izvor željeza je crveno meso, jer se željezo u njemu nalazi u obliku koji je lakše iskoristiv nego u drugim biljnim izvorima. Dodatni razlozi koji idu u prilog mesu su i proteini mesa koji poboljšavaju njegovu lakšu probavljivost.
Osim kao vrlo vrijedan izvor željeza, crveno meso sadrži niz drugih za organizam važnih mikronutrijenata kao što su cink, selen, kalij i niz B vitamina, uključujući niacin, riboflavin, tiamin i vitamin B12.

Piletina: ako ne volite crveno meso, nema razloga za brigu jer ga možete zamijeniti piletinom ili puretinom koje su također dobar izvor željeza. Samo mala porcija piletine ili puretine sadrži oko jedan mg željeza.

Zeleno povrće: ako želite ukusan prilog, pripremite ga od kelja, špinata ili drugog omiljenog povrća. Kuhajte ga na pari ili svježu namirnicu dodajte salati. Uvijek ih možete pripremiti u gusti napitak.

Riba: ribu je uvijek dobro jesti, puna je proteina, a u prehranu će unijeti željezo.Tuna i sardine su odličan izvor ovog minerala.

Tofu: ako ne jedete meso, uvijek možete željezo dobiti iz izvora poput tofua. Nakon obroka konzumirajte malo vitamina C kako bi se željezo u organizmu bolje razgradilo.

Jaja: kajgana, kuhana, na oko... kako god volite jesti jaja ona pružaju organizmu dobro dozu željeza. Ako uz doručak pijete kafu ili čaj, morate zanati da sprečavaju dobru razgradnju željeza u tijelu.

Čokolada: slobodno uživajte u ovoj poslastici i unesite malo željeza. U pitanju je tamna čokolada, a porcija od 80 grama nudi oko sedam mg željeza.

Izvor: Faktor/helth.com