navbar

COOLSTYLE

faktor
search
search
search
Analiza

Zašto djeca nisu imuna na koronavirus

Puno se ovih dana raspravlja o vjerodostojnosti izjave biznismena Elona Muska, koji je na Twitteru napisao da su djeca "u osnovi imuna" na koronavirus.

Objavljeno: 01.04.2020. u 13:32
get url
text

Do sada se govorilo da koronavirus kod starijih može izazvati tešku ili čak kobnu bolest, te da su rezultati za djecu ohrabrujući.

Ipak, bilo je nekoliko slučajeva mladih koji su bili ozbiljno pogođeni virusom. Ovo je, zajedno sa mjerama zatvaranjem škola koje su provedene u mnogim zemljama svijeta, natjeralo roditelje na zabrinutost, piše BBC.

Na pitanje mogu li se djeca zaraziti koronavirusom, odgovor je DA.

- Na početku pandemije mislilo se da su djeca imuna, ali sada je jasno da to nije tako - objašnjava Andrew Pollard, profesor na Univerzitetu u Oxfordu. 

Podaci kineskog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti govore da djeca mlađa od 19 godina čine dva posto od 72.314 slučajeva zaraženih koliko je zabilježeno do 20. februara, dok je američka studija na 508 pacijenata izvijestila da nema smrtnih slučajeva kod djece, s tim da je manje od jedan posto pacijenata u bolnici.

Čini se da sveukupni svjetski trendovi sugeriraju da su djeca manje zaražena od odraslih, posebno starijih, ali vrlo je moguće da podaci nisu tačni jer se u nekim zemljama testiranja rade samo pacijentima s teškim simptomima koronavirusa.

Djeca s koronavirusom općenito imaju blaže simptome. Ali dvanaestogodišnja djevojčica iz Belgije i 13-godišnji dječak iz Londona u Velikoj Britaniji najmlađe su žrtve u Evropi. Također, jedan četrnaestogodišnjak u Kini je umro nakon što je zaražen virusom.

Podaci kineske studije potvrdili su da je nešto više od polovine zaražene djece pokazalo blage simptome povećanja temperature, kašlja, grlobolje, curenja iz nosa, bolova u tijelu i kihanje; dok je otprilike trećina pokazivala znakove upale pluća, s čestom groznicom, produktivnim kašljem, ali bez kratkoće daha i otežanog disanja koji se primjećuju u težim slučajevima.

Graham Roberts, konsultant pedijatar na Univerzitetu u Southamptonu, objašnjava da su djeca uglavnom pogođena u gornjim dišnim putevima (nos, usta i grlo), pa dobivaju karakteristike prehlade. 

Udio djece koja su razvila teške ili kritične probleme s disanjem, sindromom akutnog respiratornog oboljenja bio je mnogo niži (6 posto) nego među odraslim Kinezima (19 posto) - posebno starijih osoba s hroničnom bolešću kardiovaskularnog ili respiratornog sistema. Mali dio djece (1 posto) uopće nije pokazao znakove zaraze, iako su bili pozitivni. Za poređenje, samo je 1 posto odraslih zaraženih bilo bez simptoma.

Zašto djeca zarazu koronavirusom podnose bolje od odraslih?

- Virus je toliko nov da zapravo ne znamo - kaže Roberts.

- Jedan od vjerovatnih razloga je taj što je virusu potreban protein na površini stanice (receptor) da bi ušao u unutrašnjost stanice i počeo stvarati probleme. Čini se da koronavirus koristi receptor enzime II (ACE-2) za konverziju angiotenzina u tu svrhu. Može biti da djeca imaju manje ACE-2 receptora u donjim dišnim putevima (plućima) nego u gornjim, zbog čega su pretežno pogođeni njihovi gornji dišni putevi (nos, usta i grlo) - kaže on.