open-navfaktor-logo
search
Da maturantima olakšaju izbor
Objavljena lista najtraženijih zanimanja u BiH, a evo koja "izbjegavati"
AUTOR: M. R. S.
13.05.2024. u 15:26
get url
text
Ekonomski fakultet u Sarajevu
Ekonomski fakultet u Sarajevu
S ciljem da olakša odluku maturantima koju školu upisati, Agencija za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine je prikupila i objavila podatke o najtraženijim zanimanjima u našoj državi.
Na njihovoj stranci objavljeno je top pet najbrojnijih zanimanja po broju nezaposlenih osoba u oba entiteta, u kantonima u FBiH te u Brčko distriktu. 
Dat je pregled po stepenu stručne spreme. 
Ono što se može vidjeti jeste da, kada je u pitanju visoka stručna sprema, među nezaposlenim preovladavaju pravnici, ekonomisti, ali i profesori engleskog jezika, a, primjera radi, kada su u pitanju kvalifikovani radnici, daleko najviše onih koji su na biroima su prodavači, što znači da su ovo zanimanja koja su suficitarna, odnosno trebalo bi ih "izbjegavati". 
U nastavku su tabele koje bi mogle pomoći maturantima u izboru. Dat je pregled onih koji su najbrojniji među nezaposlenim.
Lista najbrojnijih zanimanja na biroima
FOTO: ARZBiH
Lista najbrojnijih zanimanja na biroima
FOTO: ARZBiH
Lista najbrojnijih zanimanja na biroima
FOTO: ARZBiH
Također, Agencija za rad i zapošljavanje BiH je objavila i podatke o broju ljudi koji su zaposleni sa biroa u prošloj godini unutar svakog zanimanja. Tu se može vidjeti, po broju zaposlenih u 2023. godini, ko je zapravo najtraženiji.
I te podatke moguće je pronaći na ovom linku
- Ove informacije na najbolji način oslikavaju stanje na tržištu rada u smislu potreba za radnom snagom, odnosno viškova radne snage. 
Molimo sve zainteresirane da obavezno konsultiraju našu internet-stranicu kako bi dobili cjelovitu informaciju - istakli su iz Agencije za rad i zapošljavanje BiH.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.