open-navfaktor-logo
search
Novi sistem
Kamerama protiv zloupotreba na tehničkim pregledima u RS-u
Bilo kakve malverzacije prilikom tehničkog pregleda od Nove godine neće biti moguće.
30.10.2020. u 09:13
get url
text

Kamere bilježe podatke o vozilu i kompletnom toku pregleda i automatski ih šalju u jedinstveni operativni sistem u kojem svako vozilo ima svoj bar kod i digitalni registar po kojem više ne može da se "čačka". Baš tako izgleda tehnički pregled vozila u stanici Agram u Banjoj Luci, zahvaljujući savremenom videonadzoru koji su među prvima uveli, a koji će prema važećem Pravilniku o tehničkim pregledima do 1. januara naredne godine morati da uvede svih 238 stanica za tehnički pregled u RS-u. Uvjerili su se da novi sistem odlično funkcioniše.

- Radi se o takozvanim LPR kamerama koje skeniraju tablicu i snimaju čitav tok tehničkog pregleda i sve to ubacuju u sistem koji automatski provjerava i poredi podatke, što znači da su fiktivni tehnički pregledi praktično nemogući. Snimci se čuvaju godinu i mogu biti ustupljeni samo na zahtjev ovlaštenog lica i inspekcije - kaže Dušan Ivić, voditelj stanice tehničkog pregleda Agram.

Za vozače je važno da ih novi sistem neće dodatno koštati ni promijeniti cijenu tehničkog pregleda, kažu u Stručnoj instituciji za tehnički pregled vozila u RS-u čije poslove već pola godine obavlja konzorcij predvođen Centrom za automobilsko inžinjerstvo. Napominju da je jedan od trenutno najnaprednijih sistema tehničkog pregleda u okruženju uspostavljen zahvaljujući softveru koji su osmislili stručnjaci iz partnerske kompanije Prointer ITSS, s ciljem da na naše puteve izađu potpuno ispravna vozila.

- Instaliranjem kamera i uvezivanjem mjernih uređaja imaćemo pouzdane podatke o tehničkoj ispravnosti vozila. Time se eliminiše svaka mogućnost da bilo ko lažira podatke, jer više nema ručnog unosa i sve ide u aplikaciju. Cilj je da se obaveza adekvatnog tehničkog pregleda vozila konačno i u javnosti shvati kao značajan doprinos sigurnosti saobraćaja na putevima - kaže Bojana Pašalić, direktor Centra za automobilsko inženjerstvo.

Zato napominju da stanice koje od 1. januara 2021. ne budu imale videonadzor neće ni moći da rade. Plan je i bio da se do kraja godine uvežu svi mjerni uređaji sa tehničkih pregleda sa novim softverom, kako bi na vrijeme sistem u potpunosti zaživio, kažu u Prointeru.

- Digitalizacija tehničkih pregleda koja je omogućila da se sinhronizuje sistem video nadzora i uvedu bar kodovi za svako vozilo samo je početak. U planu su još neki važni noviteti, poput implementacije smart kartica, identifikacije svakog operatera na siguran način, kao i kreiranje olakšica pri mjerenju u vidu mobilne aplikacije za operatere - kaže Mirjana Jukić, marketing menadžer u Prointeru.

Kroz 238 stanica za tehnički pregled u Republici Srpskoj, godišnje prođe oko 400 hiljada vozila. Nema pouzdanog podatka o broju fiktivnih tehničkih pregleda, jer je on, kaže struka, varirao od grada do grada. U Stručnoj instituciji uvjereni su da s takvim brojkama više nećemo imati problema i da će svi učesnici u saobraćaju biti i sigurniji.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.