open-navfaktor-logo
search
Priprema terena
Beograd ne odustaje od razbijanja BiH: Vožd iz Laktaša odavno je prešao crvenu liniju
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posljednjih mjeseci direktnim uplitanjem u unutrašnje stvari suverenih država Crne Gore i Bosne i Hercegovine nastoji sebi da osigura poziciju vođe svih Srba na Balkanu.
18.02.2020. u 13:37
get url
text

Slobodan Milošević dobio je dostojnog nasljednika, samo što je sada učenik velikonacionalističku masku vješto zakamuflirao maskom Evropljanina.

Zaključci usvojeni u Narodnoj skupštini RS-a, jednoglasno uz podršku svih prosprskih stranaka, nisu pisani u Banjoj Luci, već u beogradskoj centrali, gdje jedan od šefova države BiH Milorad Dodik, gotovo svakodnevno ide po upute. I tako već godinama, koliko i traju pripreme terena za ostvarenje konačnog cilja - referendum o nezavisnosti entiteta Republika Srpska.

VEZANI TEKST - Pročitajte detalje: Otac "srpske nacije" je umro, ali plan za rušenje države BiH se provodi

Ono što radi Dodik (kao personifikacija svih prosrpskih stranaka i političara) pod Vučićevom dirigentskom palicom, nisu pucnjevi u prazno. Odavno je vožd iz Laktaša prešao crvenu liniju. Stavljen jeste na američku "crnu listu", ali to njemu ništa ne znači, i vozi već utabanim secesionističkim stazama.

Referendum o Tužilaštvu i Sudu BiH, nepoštivanje odluke Ustavnog suda BiH o neustavnom "Danu RS-a", postrojavanje naoružanih pripadnika OSBiH u Banjoj Luci 9. januara, silne blokade rada državnih institucija, četnička orgijanja u Višegradu... Bila su opipavanje pulsa domaće javnosti, a posebno međunarodne zajednice.

Kada se shvatilo da sve što Beograd, odnosno Vučić rovare po našoj zemlji, prolazi nekažnjeno, pronašao se novi razlog za udar na državu - protjerivanje stranih sudija iz Ustavnog suda BiH, a potom će uslijediti i organiziranje referenduma o nezavisnosti entiteta RS. Samo je pitanje pogodnog tajminga.

Vučić i Dodik operacionaliziraju srpsku nacionalnu i geopolitičku doktrinu "oca nacije" Dobrice Ćosića i akademika zloglasnog SANU-a, Memorandum II iz 2011. godine kojim se savjetuje "kako u miru vratiti ono što je izgubljeno u ratovima".

Mračna politika srpskih akademika bavi se time na koji način treba destabilizirati vlade susjednih država, a sve pod motom "slaba vlast, slaba država".

Upravo ovaj scenarij, provociranja unutrašnjeg nezadovoljstva i nemira, trenutno se odvija u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Velikodržavne aspiracije Srbije prema BiH, dio su stare politike, nacionalne strategije iz Memoranduma SANU-a 1986. godine, koji se temeljio na priči o ugroženosti Srba u bivšoj SFRJ.

Zvanični Beograd, bez obzira na to ko bio na vlasti (Boris Tadić, Vojislav Koštunica, Tomislav Nikolić, Aleksandar Vučić) nikada nije, niti će odustati od toga da razbije Bosni i Hercegovinu i "dočepa" se njenog entiteta Republika Srpska.  

Srbija je i danas, baš kao i s početka 90-ih godina, remetilački faktor u regionu. Svim silama, preko Dodika kao megafona, nastoje prikazati da je Bosna i Hercegovina neuspjela država, te da entitet Republika Srpska mora da se osamostali i dobije međunarodno priznanje, čime bi došlo i do ostvarenja velikosrspskog sna da se ovaj bh. entitet spoji sa Srbijom.  

I nisu u operacionalizaciji Memoranduma II Dodik i Vučić usamljeni. Tu je i lider HDZ-a BiH Dragan Čović, koji iz pričuve, kada im zatreba, daje maksimalnu podršku. Nebrojeno puta do sada je pokazao da je dio ovoga plana, te da su Dodik i on "dva tijela, a jedna duša i mozak".

VEZANI TEKST - Dodik počeo s realizacijom dokumenta iz 2012. godine

Baš kao što je Vučić dostojan nasljednik Miloševića, tako su Dodik i Čović nastavili u miru tamo gdje stadoše Mate Boban i Radovan Karadžić.  

Netom usvojeni zaključci NSRS-a, Dodikove najave referenduma o nezavisnosti, Čovićeva mudra šutnja, Vučićeva javna podrška, litije po Crnoj Gori i entitetu Republika Srpska ne smiju se olahko shvatati.

Jer ni Vučića ni Dodika ne zanimaju priče o tome kako planirani referendum neće imati formalno-pravne posljedice. Oni čekaju trenutak kada će se svijet umoriti od Balkana, a oni u djelo provesti rezultate referenduma, koji će zasigurno organizirati. 

Granična policija BiH nije nepopunjena zbog nedostatka novca, niti je pripadnicima FMUP-a tek onako zabranjeno da izađu na istočnu granicu kako bi zaustavili migrante. Slanje pripadnika MUP-a RS-a na granicu sa Srbijom također je dio plana "spajanja dvije srpske države" u jednu, kad za to dođe vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.