open-navfaktor-logo
search
Nešto je truhlo u stranci
Bumerang se vratio vlasniku: Forto se treba izviniti muslimanima, Miomirki i političkim protivnicima
Slučaj federalne zastupnice Miomirke Melank iz Naše stranke danima već intrigira javnost, pa svi nagađaju ko je u pravu, ko nije, ko je autor spornih rečenica o ezanu i kako su one dospjele u javnost. Svojevrsnu zagonetku je barem djelimično Melank sama razriješila posljednjim istupom u medijima. 
24.06.2022. u 13:51
get url
text

Međutim, prvo bi trebalo vidjeti kako je Edin Forto, predsjednik Naše stranke i kantonalni premijer u Sarajevu, branio Melank i svoju partiju od javnih kritika. 

- Optužiti ženu srpske nacionalnosti, našu sugrađanku, federalnu zastupnicu Naše stranke da ne voli ezan, prikazujući tuđi citat kao njen, je nešto što u normalnoj zemlji ne bi bilo moguće. Ali mi to sada već i očekujemo od političkih protivnika - napisao je Forto, između ostalog. 

VEZANI TEKST - ULUPUBIH: Nismo vršili ispitivanja o doživljaju religije, najoštrije osuđujemo izjave o ezanu Miomirke Melank

Već u ovih nekoliko riječi uspio je Forto skuhati pravi propagandno-politički sataraš: Potencira da se radi o ženi. Odjednom je nacionalnost bitna. Do tog momenta u javnosti se uopće nije raspravljala, niti čak spominjala nacionalnost zastupnice Melank. Štaviše, šira javnost uopće nije znala da je Melank federalna zastupnica, kamoli da je znala nešto o njenoj nacionalnosti. Spominjalo se tek to da se radi o ateistici kojoj, navodno, smeta poziv na molitvu muslimanima - ezan. 

Forto je dao na znanje da se javnost navodno obrušila na Melank i zasto što je ona zastupnica baš Naše stranke. Da je iz koje druge, valjda bi svi šutjeli?!

Potom je optužio bh. društvo, Bosnu i Hercegovinu, da je "nenormalna" zemlja. 

I na kraju, poentirao je Forto, sve je to iz kuhinje političkih protivnika. Oni zli i nenormalni, u nenormalnoj zemlji, podvaljuju njima iz Naše stranke. 

Međutim, kako to i biva, bumerang uvijek nađe svoga vlasnika, pa ni Fortino dociranje "nenormalnom" društvu i političkim oponentima nije završilo drugačije. Potrudila se za to Miomirka Melank lično. 

VEZANI TEKST - Zulfikarpašić: Vrh Naše stranke znao je za Miomirkin mail o ezanu, nisu ništa poduzeli

- Iza udara na mene ne stoji SDA. Nekome je zasmetala moja pozicija na listi Naše stranke - otvoreno je rekla Melank za sarajevski portal Raport.

Dakle, nema međunacionalne netrpeljivosti, nema udaraca ispod pojasa iz protivničkog političkog tabora, nema "nenormalne" zemlje i društva... 

Stoga, Forto bi se u najmanju ruku trebao izviniti bh. javnosti, naročito muslimanima koje je ovo sve uznemirilo. Trebao bi se izviniti vjernicima i ako to jesu stavovi njegove zastupnice Miomirke Melank, a ona kaže da nisu, ali i ako nisu njeni stavovi. Ako jesu, došli su iz redova političke partije koju on predvodi, pa red je da zatraži oprost. Hoće li u tom slučaju Melank i dalje biti jedan od glasova Naše stranke u javnosti, to je već stranačka odluka.

Ako negativni stavovi o ezanu nisu nešto sa čime je Melank saglasna, Forto u tom slučaju duguje izvinjenje i Melank, ali i vjernicima muslimanima. Melank iz razloga što su joj oni u Našoj stranci priredili ovu neprijatnost zarad unutarstranačkih borbi za pozicije na izbornim listama, a vjernicima opet jer ih je međustranački obračun našestrankaša uznemirio i nagnao da javno reagiraju braneći svoje vjerske slobode i prava. 

VEZANI TEKST - Forto u odbrani Miomirke Melank: Mi u Našoj stranci volimo ezan, zvona i rokenrol

Forto bi se naposljetku trebao izviniti političkim oponentima za neutemeljene optužbe jer iz riječi same Melank vidimo da ovaj pasjaluk nije djelo političkih protivnika i da ona zna ko iz Naše stranke stoji iza svega. Dakle, Forto je političke oponente, kao uostalom i dobar dio medija i javnosti, potencirajući da se radi o "ženi srpske nacionalnosti iz Naše stranke", optužio za mizoginiju, šovinizam, nacionalnu netrpeljivost, niske udarce... Malo li je!?

Bez obzira na to prihvatili ili ne prihvatili objašnjenje Miomirke Melank u vezi s njenim stavovima o ezanu i spornom e-mailu, u ovom "centru ničega", kako Forto naziva Sarajevo, ispostavlja se da je, ipak, nešto truhlo samo u Našoj stranci!

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.