open-navfaktor-logo
search
Slučaj Sabine Ćudić
Dešavanja u Neumu tumače oni koji su Mostar predali HDZ-u, tvrdili da treba odustati od NATO-a
Takozvane građanske stranke sa sjedištem u Sarajevu i ovog puta su uradile ono u čemu su najbolje - ne učustvuju, posmatraju s tribina, brinu se o vlastitom PR-u i nadaju se da će politički oponenti pokleknuti. Pritom im je jedini politički oponent SDA. Riječ je o pregovorima u Neumu. Odbili su učešće za pregovoračkim stolom, ali su se zato rasporedili po TV kućama da tumače i "saznanaju" nešto sa čime nemaju dodira. 
29.01.2022. u 11:22
get url
text

Istakla se Sabina Ćudić iz Naše stranke. Naime, prepuni su mediji naslova u kojima se citira Ćudić i njena navodna saznanja o neumskim pregovorima. 

- Nažalost, znamo šta se dešava u Neumu! Informacije koje imamo nisu dobre za Bosnu i Hercegovinu. Ima taj narativ da Bakir ne zna šta radi i da je ucijenjen, a model na koji se ide je blijeda, loša kopija američkog modela elektorskog glasanja... A to je najkontraverznija stvar koja se mogla desiti - objašnjava Ćudić.

Dakle, "ima taj narativ" da Izetbegović ne zna šta radi, kaže Ćudić. Taj narativ upravo i kreiraju ljudi poput Sabine Ćudić, ostatka Naše stranke, njihovih koalicionih partnera i dijela medija. Dok se kreiraju narativi isključivo radi vlastite političke dobiti, koja dosad za Našu stranku nije iznosila više od skromnih 30.000 glasova i to isključivo u dijelu Federacije BiH gdje su Bošnjaci većinsko stanovništvo, u realnosti se dešava nešto sasvim drugo. 

Ne treba zanemarti činjenicu da Dragana Čovića i HDZ niko od takozvanih građanskih stranaka i ne spominje, a kamoli da kritizira. U političkoj areni, u izbornoj godini, Ćudić, Našoj stranci, SDP-u i ostatku sarajevske marindvorske političke scene, osnavna zadaća je kreirati narativ da Izetbegović i SDA izdaju državu. Osnovna zadaća koju su stavili pred sebe je ubijediti bošnjačko glasačko tijelo da SDA izdaje interese države i građana, dok pritom sami ne učestvuju u zagovaranju interesa tih građana.  

Ali postoji nešto što nije narativ, što su činjenice. Prvi put kada je Naša stranka dobila priliku odlučivati i to u Mostaru, odlučili su u korist HDZ-a. Izabran je gradonačelnik Mario Kordić iz Čovićeve stranke rukama Naše stranke. Između Zlatka Guzina, zajedničkog kandidat probosanskih stranaka i HDZ-a, Naša stranka je odabrala HDZ da ne bi birali nekog koga je podržala i SDA. Ko je tu udovoljio Čoviću, jasno je. 

Ne pristajemo na bilo šta što dolazi iz SDA, ponovio je više puta Edin Forto, novopečeni predsjednik Naše stranke, turista u Francuskoj u vrijeme dok se Sarajevo suočava sa pitanjem grijanja, u vrijeme odlučivanja o raspodjeli javnih prihoda u FBiH i u vrijeme pregovora koji se tiču budućnosti države. 

Stvari su vidljive golim okom. Suština je, dakle, u borbi za glasove gdje je oponent SDA, a ne o borbi za državne interese. Naša stranka, ali ni ostatak takozvane građanske opcije, u vidu političkog organiziranja i djelovanja, ne postoje u dijelovima BiH gdje suvereno vladaju HDZ i SNSD. Tamo gdje je SDA vladala dobar dio godina nakon Dejtonskog sporazuma, tamo je omogućen politički pluralizam i pluralizam mišljenja, pa su se Naša stranka i ostali tu i učahurili. O "osvajanju" Hercegovine i RS-a ne pomišljaju. Stoga je izjava Sabine Ćudić, ali i brojnih prije nje, potpuno razumljiva. Oni se bave narativima, kreiraju narative protiv SDA. Bit će dovoljno, smatraju, za budućih do 30.000 glasova. 

Podsjetimo još da su "dobro informirana" Sabina Ćudić, Naša stranka, ali i dobar dio SDP-a, uvjeravali javnost kako su dogovori u vezi s NATO putem BiH gubljenje vremena. 

VEZANI TEKST - Ćudić: NATO je pitanje o kojem nema dogovora, to je izgovor za neformiranje vlasti

- NATO je samo izgovor za neformiranje vlasti, tačnije odugovlačenje procesa formiranja vlasti; Nema konsenzusa u vezi s NATO-om; Hoćemo li uložiti napore tu ili ćemo svoj politički kapital trošiti tamo gdje nema konsenzusa (slanje ANP-a), to je pitanje - objašnjavala nam je Ćudić prije dvije godine. 

Da se radilo po pameti Sabine Ćudić i njenoj "dobroj informiranosti", BiH nikada ne bi poslala Godišnji nacionalni plan (ANP) u NATO. Ali poslala je. 

U politici se rijetko koja bitka dobija na juriš. Za dobrobit društva i države u cjelini, pa i tih građanskih opcija koje tobože zagovaraju političari poput članova Naše stranke, vrlo često je potrebno mukotrpno i dugoročno pregovarati. Takvi pregovori se svakako ne vode u TV emisijama sa pristojne distance u Sarajevu. 

Dakle, ostali su kod kuće, pa bi najbolje bilo da "zaliju cvijeće i ne diraju ništa". 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.