open-navfaktor-logo
search
Nametanje pravila
"Ili mi ili oni" politika je totalitarnih umova: Ko nije s "Trojkom", on je neprijatelj
Na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva u martu 2013. godine predloženi kandidati za gradonačelnika bili su Stjepan Kljuić (SDU), Igor Kamočaji (SDP) i Jakob Finci, koji je bio nestranački kandidat Naše stranke.
04.04.2021. u 14:24
get url
text

Prvobitno je izabrano rukovodstvo Gradskog vijeća, a većinu na čelu sa SDA je činilo 15 vijećnika, dok je drugi blok koji je predvodio SDP imao 13 vijećnika.

VEZANI TEKST - "Trojka" iskoristila Bogićevićevo ime, fotelje spremali za "genetski predodređene"

Finci je ispao u prvom krugu osvojivši samo glasove Naše stranke, dok su Kljuić i Kamočaji u drugom krugu imali po 12 glasova nakon čega je sjednica prekinuta. I Finci i Kljujić su ugledne ličnosti, Kljujić kao član ratnog Predsjedništva RBiH odigrao je sa ostalima presudnu i značajnu ulogu u odbrani RBiH od agresije, ali staro pravilo je, ko ima većinu, taj i pobjeđuje.

I niko tada nije prigovarao SDP-u kako su se uopće usudili imati kandidata naspram jednog Kljujića ili Fincija. Apsolutno demokratsko pravo je bilo tada, a i sada je, i SDP-a i bilo koje druge stranke da ponudi svog kandidata.

Potom je u nastavku konstituirajuće sjednice SDU predložila Ivu Komšića, a SDP ponovo Kamočaja. Komšić je dobio 15 glasova i izabran za gradonačelnika.  

I tada je bilo lobiranja, vijećnicima je nuđeno štošta za glas, od komisija do radnih mjesta i pozicija. Lobiralo se i prije sjednice, i tokom, i u pauzama, na glasanju su neki vijećnici čak napuštali salu, pa su ih "fatali" po hodnicima.

Scenarij je to kakvom svjedočimo već 25 godina, neovisno o kojem se nivou vlasti radi.

Takvo što odigralo se i prošle sedmice na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Sarajeva.

No, ovoga puta sa jednom ogromnom razlikom. Uz poruku "ili mi ili oni", što je logika totalitarnih i diktatorskih umova, u kojima nema mjesta za "nas i njih", za koegzistenciju raznih ideja u društvu, za pluralizam. Ovakva retorika "ili mi ili oni", sa kojom je izborne kampanje vodio predsjednik susjedne Hrvatske Zoran Milanović, a što je naišlo, a nailazi i dalje na žestoke osude, ne spada u demokratiju moderne Evrope kojoj težimo.

U ovakvoj retorici svi koji su "oni" bivaju etiketirani. Radi se o negativnoj kampanji, gdje se političkog oponenta tretira kao "neprijatelja".

- Neki vijećnici su popustili pod pritiskom neprijateljskih snaga – kazao je novoizabrani predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović.

Ademović smatra kako je apsolutna laž da je koalicija vršila bilo kakve pritiske na vijećnike, te da su oni ove procese započeli na demokratski način.

- Imali smo ruke i rezultat na izborima. Narod i pravda imala je sedam gradskih vijećnika, Naša stranka pet, a SDP tri vijećnika. Te tri stranke su imale 15 ruku - istakao je.

Ako se zna da je sasvim dovoljno 15 ruku u Gradskom vijeću da se izglasa i rukovodstvo i gradonačelnik i dogradonačelnici, čemu onda hajka na vijećnika PzP-a Željka Majstorovića? Zbog čega je Ademović pri prvom glasanju dobio samo 10 glasova? Ko je od pet vijećnika iz "Trojke" bio protiv? Ko je iscrtavao križiće, plusiće?

VEZANI TEKST - Bogićević neće biti na čelu Sarajeva jer je "trojka" pala na "kružićima i iksićima" za Ademovića

Čemu hajka i spinovanje prema vijećnicima SDA koji su imali apsolutno pravo da glasaju za koga hoće ili da budu suzdržani, ili prema vijećniku Vedranu Dodiku koji je za protivkandidata Ademoviću predložio Srđana Srdića? Svaki vijećnik ima pravo da ponudi svog kandidata i to je regulisano i Poslovnikom i Satutom.

Zašto to niko osim "Trojke" nema pravo predlagati kandidate za predsjedavajućeg i gradonačelnika? Gdje je nestala demokratija?

Šta bi se dogodilo da je "neprijateljska strana" primjera radi predložila jednog Miru Lazovića ili Dragana Vikića, kojem je na izborima 2012. kao kandidatu SBB-a malo nedostajalo da porazi tadašnjeg SDP-ovca Dževada Bećirovića? 

Lobirali su, i jedni i drugi. Što je posve legitimno i demokratski.

Dokazao je to predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, pokazujući javno poruke koje je upućivao Majstoroviću. Kome je još slao poruke, vjerovatno će se saznati uskoro, jer Konakovićeva politika se zasniva upravo na tome - s kim god je šta pisao, razmijenio mišljenje, on to čuva, i kada mu zatreba javno, pokazuje ili prijeti. Takvo što daleko je od politike, i spada u sferu običnog i jeftinog "uličnog politikanstva".

No, vratimo se Bogiću Bogićeviću.

U svoja dva oštra saopćenja, sa vrlo preciznim porukama, ovaj veliki čovjek i bh. patriota, hirurški je secirao i "upro prstom" u one koji su krivi što su njegove ime, njegov ugled i politički kapital iskorišteni i zloupotrebljeni za jeftine političke igre i igrice.

- Poštovani gospodine predsjedniče. Obavještavam Te o mojoj neopozivoj odluci da povučem kandidaturu za gradonačelnika Sarajeva. Ona je očigledno postala kamen spoticanja u koalicionim odnosima "Četvorke", koja je tim povodom pokazala evidentno nejedinstvo na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Sarajeva. To nejedinstvo svojevrsna je poruka da, unutar "Četvorke", nisam poželjan kandidat za spomenutu odgovornu funkciju - dio je to pisma koje je 24. marta u večernjim satima stiglo na adresu Nermina Nikšića, predsjednika SDP-a.

Nakon što je Gradsko vijeće Grada Sarajeva, bez da je uopće kontaktiralo ga, jednoglasno izabralo Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeva, oglasio se ponovo.

Uputio je pismo Jasminu Ademoviću, novom predsjedavajućem Gradskog vijeća.

- Poštovani gospodine predsjedavajući, nemojte očekivati moje izjašnjenje o današnjem "izboru" za gradonačelnika Sarajeva, jer je to glasanje bilo potpuno bespredmetno. Prije dva dana javno i NEOPOZIVO povukao sam svoju kandidaturu i o tome obavijestio i predlagača i javnost. NEOPOZIVO povlačenje znači konačnu odluku, o kojoj se dalje ne može razgovarati.

Nisam, dakle, pristao da ostanem kandidat, pa, prema tome, nisam ni mogao biti izabran. Jako je nekorektno što ni jednom riječju niko na današnjoj sjednici nije ni spomenuo moje NEOPOZIVO povlačenje kandidature.

Radi zaustavljanja daljnjih manipulacija mojim imenom, molim Vas da javnost obavijestite o stvarnim činjenicama, prije svega o tome da sam 24. marta NEOPOZIVO povukao svoju kandidaturu, te da je stoga današnje glasanje o meni u Gradskom vijeću Sarajeva bilo potpuno bespredmetno i suvišno.

VEZANI TEKST - Bogićević izglasan za gradonačelnika Sarajeva, pozivaju ga da dođe u Vijećnicu

Bilo bi pošteno da preuzmete odgovornost za današnja dešavanja u Gradskom vijeću, umjesto što krivicu pokušavate da prebacite na mene, dajući mi neke nove rokove za izjašnjavanje o nečemu o čemu sam se već NEOPOZIVO izjasnio - naveo je Bogićević i poželio Ademoviću svako dobro u daljnjem radu.

No, Ademović ovo uopće nije shvatio kao kritiku upućenu njemu. Već je nastavio obraćati se "neprijateljskim snagama".

"Neprijatelji" je izraz koji upotrebljava i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović.

Po istoj matrici, ova je stranka nastupila i prilikom izbora gradonačelnka Mostara, Ili Irma Baralija ili niko! Ko glasa protiv Baralije, neprijatelj je promjena.

Od izbora u Gradskom vijeću Mostara, pa sada ovih u Gradskom vijeću Sarajeva, logikom "ili mi ili oni", "Trojka" pokušava predstaviti svoj koncept kao jedini ispravan i jedini koji može pokrenuti stvari naprijed i nabolje.

A na čemu se zasniva? Zasniva se na tome da su oni "dobri momci", "hrabri, čestiti, pošteni, moralni", a ovi drugi su "loši momci" skloni kriminalu, korupciji, nepotizmu.

Šta je istina? Istina je da rade sve što i ovi drugi, ako ne čak i gore, i da je jedina politička platforma i cilj oko kojeg se okupljaju, srušiti SDA, jer su oni "neprijatelji", i stalno ukazivati na "njihove" greške, kriminale, korupcije.

I to je sasvim opravdano i legitimno u političkom diskursu. Međutim, šta je to što se nudi. E tu se nailazi se na prvu ogromnu prepreku. Ne nudi se ništa konkretno, osim prozivanja i etiketiranja "neprijateljima" "drž'te lopova"...

Da se pored rušenja "neprijatelja" i galame koja se stvara lupanjem u lonce, nudi konkretno rješenje koje je već dalo neke rezultate pa nam je svima makar malo bolje, onda bi to trebalo svakako pozdraviti i već na narednim izborima nagraditi. Ovako, svi zajedno prisustvujemo pozorišnoj predstavi, u kojoj su i glavni i sporedni glumci pobrkali i uloge i tekst, pa nam se na TV-u ukaže jedan od "lidera trojke" Predrag Kojović koji ništa nije znao, i kojem ništa nije jasno. Pa čak i to da "ne zna šta je to Bogića Bogićevića toliko uvrijedilo".   

Da je rahmetli Alija Izetbegović nastupao ovako kao što to rade Elmedin Konaković, Predrag Kojović i Nermin Nikšić, nikada ne bi imao političke partnere, već bi sve redom etiketirao kao neprijatelje. Čak i kada ga je napustio Haris Silajdžić i osnovao Stranku za BiH, a tu je bilo i još manjih stranaka, Izetbegović ih je sve okupio i napravio Koaliciju za cjelovitu i demokratsku BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.