open-navfaktor-logo
search
I dalje se vadi
Konaković zaboravio ko su mu šefovi: Da je pitao Bećirovića i Komšića, u Zagrebu ne bi smio govoriti o Izbornom zakonu i Ustavu
I drugi dan nakon što je u Zagrebu, a o čemu svjedoči videosnimak, govorio o tome da će se sa konkretnim rješenjima izmjena Izbornog zakona i Ustava Bosne i Hercegovine izaći na zajedničkoj sjednici Vijeća ministara BiH i Vlade Hrvatske u junu ove godine, ministar vanjskih poslova Elmedin Konaković pokušava svima pojasniti da on to ustvari nije rekao i da se zlonamjerno izvrće njegova izjava.   
22.02.2023. u 14:41
get url
text

Prema nezvaničnim informacijama do kojih je Faktor došao iz Ministarstva vanjskih poslova BiH, Konaković se o ovoj temi koja je isključivo unutrašnje političko pitanje naše zemlje, nije uopće konsultovao sa članovima Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem i Željkom Komšićem. 

Naš izvor iz MVP-a kaže da su dvojica članova Predsjedništva iskazali zabrinutost zbog toga. Ne samo zato što su oni šefovi Konakoviću koji je po funkciji "izvođač radova na terenu", već zbog činjenice da je o Ustavu, najvišem pravnom aktu jedne države, govorio sa visokim zvaničnicima druge države i u drugoj državi! 

Ko je Konakovića onda ovlastio i ko mu je dao instrukcije o čemu će razgovarati i o kojim temama sa hrvatskim zvaničnicima, ako je Ustavom BiH jasno definirano da je vođenje vanjske politike Bosne i Hercegovine isključivo u nadležnosti Predsjedništva? 

Očigledno da šefu Naroda i pravde ne ide baš od ruke bavljenje visokom politikom jer je u lokalnim političkim vodama naučio da se može u sve miješati. Kada je država u pitanju, postoje jasne granice i on kao ministar vanjskih poslova mora znati da za sve što radi i govori, a posebno kada je van granica BiH, ima obavezu konsultovati se sa članovima Predsjedništva BiH i ako je potrebno od njih zatražiti dodatne instrukcije. 

Zasigurno da se konsultovao sa Bećirovićem i Komšićem, ne bi dobio zeleno svjetlo da u Zagrebu govori o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH, a kamoli da kaže kako će se to, isključivo unutrašnje pitanje koje se tiče BiH, naći na zajedničkoj sjednici dviju vlada. Na ovoj sjednici mogu se naći samo ona politička pitanja i teme koje se tiču odnosa dvije države, a nikako pitanje koje je bosanskohercegovačko. 

Na pitanje novinara na konferenciji za medije upućenom Konakoviću da li se već danas (jučer) razgovaralo o rješenjima u pogledu izborne reforme i kojem roku će ona biti provedena, Konaković je odgovorio:

- Danas nismo razgovarali o detaljima spomenutih tema i tempirali smo to da sa nekim konkretnim rješenjima izađemo do šestog mjeseca na ovoj zajedničkoj sjednici. Neka koja su kompleksnija neće vjerovatno ni dotad biti spremna. U koalicionom sporazumu koji smo potpisali ("Osmorka" i HDZ, op. a.) stoji rok od šest mjeseci od formiranja svih nivoa vlasti u BiH. Od imenovanja Federalne vlade, za koju se nadam da će biti imenovana u što skorijem roku, imamo rok od šest mjeseci da pristupimo pregovorima i dogovorima o izmjenama Izbornog zakona i Ustava.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.