open-navfaktor-logo
search
Ciljana kompromitacija
Medijski i politički linč: Potporučnicu OSBiH Aminu kazniti zbog ljiljana, Slobodana osloboditi za paradiranje s Noćnim vukovima
Amina Pilavdžija, mlada potporučnica Oružanih snaga Bosne i Hercegovine, našla se na udaru medija iz bh. entiteta RS, ali i Srbije zbog svoje objave na Instagramu. Pilavdžija je objavila fotografiju iz 1996. godine, kojom je ovjekovječen datum reintegracije dijela općine Vogošća u sastav Federacije BiH. 
15.01.2024. u 14:53
get url
text
Amina Pilavdžija, potporučnica OSBiH
Amina Pilavdžija, potporučnica OSBiH

VEZANI TEKST - S Noćnim vukovima paradirao 9. januara: Podoficir OSBiH oslobođen krivičnog gonjenja, ponavlja se slučaj neustavni referendum

Na fotografiji koju je ona objavila je tadašnji načelnik Vogošće Muhamed Kozadra koji je umjesto trobojke na jarbol zakačio tada zvaničnu zastavu Bosne i Hercegovine, zastavu sa ljiljanima. Ova zastava sve do 1998. godine bila je državna zastava. 

Nakon medijske hajke uz naslove "megaskandalčina", po već ustaljenoj matrici, krenuli su politički pritisci i zahtjevi da se potporučnica sankcioniše. 

Zastupnik SNSD-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je za ATV da se postupak mlade potporučnice OSBiH mora sankcionisati.

- Ovakvo ponašanje će, ako prođe bez sankcije, postati normalna pojava - rekao je Kojić. 

Reagirao je i zamjenik ministra odbrane BiH Aleksandar Goganović, kojem nije smetalo što je kao državni zvaničnik prisustvovao obilježavanju neustavnog dana RS-a 9. januara, ali mu oči bode fotografija stara 28 godina. 

– Naredit ću nadležnim službama Ministarstva odbrane da istraže ovaj slučaj i provedu disciplinski postupak kako bi se očuvao integritet institucije i sankcionisali pojedinci koji šire nacionalnu mržnju kojoj ne smije biti mjesta u Oružanim snagama. Ukoliko se utvrdi da ima i elemenata krivičnog dijela, po službenoj dužnosti bit će podnesena i krivična prijava – rekao je Goganović.

Vojno-politički komentator Nedžad Ahatović ističe da se radi o "medijskom linču na Aminu koji je klasična kakofonija BIA medija, kako u Srbiji tako i u manjem bh. entitetu".

- Prvo, objavljivati zvanično na društvenim mrežama državno obilježje Republike BiH od 1992 do 1998. nije krivično djelo, naprotiv, tako da bi Goganović to trebao znati prije nego je potez mlade potporučnice okarakterisao kao "širenje mržnje i netolerancije prema Republici Srpskoj i srpskom stanovništvu". Državna zastava sa ljiljanima koja očito smeta Goganoviću je bila obilježje Republike BiH kada je potpisan Dejtonski mirovni sporazum 1995. kada je i nastao entitet Republika Srpska kao nova ustavna kategorija u BiH.

Drugo, podoficir Oružanih snaga BiH Slobodan Rudović učestvovao je na paradi u Istočnom Sarajevu tokom prošlogodišnje proslave neustavnog dana RS-a i to u sastavu Noćnih vukova i nedavno smo vidjeli informaciju da nije sankcionisan. Bez obzira na to što je ministra odbrane Zukan Helez najavio disciplinske, ali i krivične prijave, i ove godine pojedini pripadnici OSBiH odlučili su se pojaviti na obilježavanju neustavnog dana RS-a. O čemu mi to onda govorimo? Kaznit će mladu potporučnicu zbog zastave sa ljiljanima, ali ne i vodnika koji paradira na neustavni praznik s Noćnim vukovima? 

Dok iz SNSD-a najavljuju i krivične prijave protiv potporučnice Amine, jasno se vidi intencija ruskih proksi snaga u regionu, da je BiH nakon Kosova njihova sljedeća meta, prvo u informacionom smislu kompromitirajući sigurnosni sistem OSBiH i EUFOR, pa onda da se po receptu terorističkog upada iz Banjske silom stvori nova realnost podijeljene države, u čemu računaju na pomoć Mađarske koja je sada na čelu EUFOR-a - navodi Ahatović. 

Podsjetimo, u sastavu Oružanih snaga BiH djeluje i 2. pješadijski rendžerski puk koji baštini tradiciju Armije Republike BiH. 

Na zvaničnoj stranici Ministarstva odbrane BiH postavljaju se i fotografije sa događaja u kojima učestvuje ovaj puk, na kojima se jasno vidi da je na uniformama grb sa ljiljanima. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.