open-navfaktor-logo
search
Analiza
Ministar (ne)sigurnosti BiH u službi održanja Miloševićevog krvavog nasljeđa
Samo se u Bosni i Hercegovini dešava apsurd da njenim otvorenim neprijateljima država Bosna osigura više nego i pristojnu egzistenciju.
22.12.2023. u 07:50
get url
text

Dokaz za to je izjava ministara (ne)sigurnosti Bosne i Hercegovine Nenada Nešića da: "Koliko se god žuri sa presudom Dodiku, presudit će se BiH".

To je jedinstven slučaj u sigurnosnoj praksi gdje ministar sigurnosti jedne zemlje svojim javnim djelovanjem najavljuje destabilizaciju vlastite zemlje ukoliko pravosuđe bude djelovalo u skladu sa zakonom!

Ta izjava je pored najave sigurnosne destabilizacije i direktan i otvoren pritisak na pravosuđe i to od ministra sigurnosti koji bi trebao da osigura sve uvjete za nezavisno djelovanje pravosuđa. 

Uostalom, šta drugo očekivati od vođe puta u autobusima za glasanje u drugoj državi građana BiH srpske nacionalnosti sa dvojnim državljanstvom i prijavom mjesta boravka u Srbiji. On kao i njegov apsolutni gospodar bh. entiteta RS i novi predsjednik Skupštine Crne Gore čine postozborni dekor u štabu SNS-a što i odražava njihov mentalitet općinskih službenika države Srbije koji nastoje svojom pasijom lojalnošću Vučiću održati u životu ideju "velike Srbije". Ideje koju je silom svima u regionu želio nametnuti nikada neprežaljeni vožd i balkanski kasapin Slobodan Milošević sa svom silom, JNA. Taj san danas u djelo sprovodi naoružani turista sa Jevrejskog groblja Aleksandar Vučić koji oko sebe okuplja Srbe iz regiona da ga održe na vlasti nastojeći tako biti dosljedan sljedbenik Miloševićevog krvavog nasljeđa.

Svu ovu paradu šovinizma, šunda, kiča i malograđanštine građani Srbije posmatraju u čudu, dok im Srbi iz regiona kroje demokratiju po starom velikosrpskom Miloševićevom kroju na bazi novog šnita "srpskog sveta". 

Međunarodna zajednica na čelu sa SAD-om iz viših strateških interesa neskobljavanja sa Rusijom van Ukrajine predstavlja apsolutnog saučesnika u vraćanju u život ideje "velike Srbije" nastale na ratu, genocidu, progonu i gušenju svake vrste demokratije. Davanje prednosti ruskim saveznicima i slugama na Balkanu održava se prividna stabilnost i kupuje equlibrium među velikim silama uvijek po pravilu na uštrb slabijih. 

Stolica u UN-u koju je BiH dobila 1992. nije nikada bila garancija njene opstojnosti, već su to uvijek bili oni koji su spremni tu poziciju braniti svojim životima i jačati državu uz jačanje vlastite političke pozicije u odnosu na sva negativna geopolitička kretanja koja bi dovela do nestanka Bosne, sa karata svjetskih moćnika davno otpisane i države i naroda.  

Zato upozorenje predsjednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da će nakon Gaze, Balkan biti sljedeće žarište treba shvatiti vrlo seriozno i na toj premisi graditi partnerstva i dalju saradnju sa svima koji su voljni da odlučnije stanu na stranu države Bosne i Hercegovine protiv svih onih koji je kane podijeliti milom ili silom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.