open-navfaktor-logo
search
Odbrana "kršćanske Evrope"
Poruke kakve Dodik šalje s pozicije člana Predsjedništva BiH inspirirale su teroriste širom svijeta
"Ja sam prije rata, na Izetbegovićevu molbu, prestao da govorim o 'kršćanskoj većini u BiH, koju SDA želi da potčini'. To sam govorio da bi Evropljanima bio jasniji apsurd, ali tu nije bilo nikakve kršćanske solidarnosti". Ovako je prije tri dana za beogradske Novosti, "ekskluzivno iz haškog kazamata pisao osuđeni ratni zločinac Radovan Karadžić". 
10.03.2020. u 21:47
get url
text

Karadžić je pisao o događajima od prije tri decenije. No, i danas isto slušamo.

Samo dan poslije objave teksta ratnog zločinca u beogradskim medijima, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik, govoreći o migrantima, kazao je "da je u pitanju jedna vrsta civilizacijske okupacije kršćanskog svijeta, a ne humana priča“.

I Karadžić i Dodik su na fonu onoga što već godinama zagovara ekstremni desničar, mađarski premijer Viktor Orban koji zagovara Evropu kao kršćanski klub, i čija je država Mađarska prije nekoliko godina zatvorila svoje granice. Tu je svakako i Slovačka, koja je prije pet godina zabranila ulazak migrantima, pravdajuću se kako oni nemaju niti jedne džamije i kako bi muslimanima bilo teško uklopiti se u takav život. Istu poruku poslala je i Češka, koja je također zatvorila sve granice. 

U ovaj scenarij uklapa se i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je Hrvate samonicijativno proglasio jedinim i pravim nositeljima evropskih vrijednosti, prikazujući tako druge manje "evropskijim“, posebno Bošnjake koje svrstava u "muslimane čiji je cilj okupacija kršćanske Evrope".

Kako se prije tri decenije Evropu prepadalo islamom i muslimanima iz BiH koji će uništiti kršćanstvo, po istoj političkoj matrici radi se i danas.

Međutim, šta to gore pobrojani imaju kao argument u odbrani svih onih "kršćana" koji su činili zločine kako tokom agresije na Bosnu i Hercegovine, tako i četvrt stoljeća kasnije, izvodili terorističke napade širom svijeta inspirisani "kršćanima", ratnim zločincima Karadžićem i Ratkom Mladićem.

Sjetimo se osuđenog zločinca Ratka Mladića koji je ulazeći u Srebrenicu u julu 1995. godine poručio da je to poklonio srpskom narodu kao osvetu za bunu na dahije.

- Evo nas 11. jula 1995. godine u srpskoj Srebrenici. Uoči još jednog velikog praznika srpskog poklanjamo srpskom narodu ovaj grad. Došlo je vrijeme da se poslije bune protiv dahija, Turcima osvetimo na ovom prostoru - poručio je Mladić.

"Kršćanska Evropa" bila je nijema kada su ubijali, progonili, mlatili, silovali Bošnjake i Bošnjakinje, bila je i slijepa i nijema kada se događao genocid u Srebrenici, iako je baš ta ista Evropa poručivala nakon Drugog svjetskog rata i Holokausta "nikada više".

No, sve se zaboravilo te 1992. godine.

Baš kao što se i danas svjesno zanemaruje, da su za neke od najvećih terorističkih napada koji su izvršeni u svijetu, kao inspiracija poslužili upravo zločinci Karadžić i Mladić, "branitelji kršćanskih vrijednosti" koji od "islama i muslimana štite Evropu", i svete se "Turcima u Bosni".

Australac Brenton Tarrant, koji je u martu 2019. godine izvršio teroristički napad u novozelandskom Christchurchu, gdje je ubio 51 osobu, bio je inspirisan velikorspskom ideologijom i zločinima počinjenim nad Bošnjacima u BiH.

- Od Bihaća do Petrovca sela, do Petrovca sela srpska zemlja napadnuta cela, napadnuta cela. Joj da vide hrvatske Ustaše, hrvatske Ustaše Ne dirajte vi ognjište naše, vi ognjište naše Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje Iz Krajine krenuli su vuci, krenuli su vuci Čuvajte se Ustaše i Turci, Ustaše i Turci. Karadžiću vodi Srbe svoje, vodi Srbe svoje Nek se vidi, nikog se ne boje, nikog se ne boje - stihovi su pjesme koju je Tarrant slušao na putu do džamije, u kojoj je započeo svojoj krvavi pohod.

Još jedan terorista koji se pozivao na Karadžića i srpsku braću, Anders Breivik je 22. jula 2011. godine na norveškom otoku Utoya, tokom omladinskog kampa Laburističke stranke, ubio 69 osoba. Dva sata ranije detonirao je automobil-bombu u Oslu, koja ja ubila osam osoba.

- Radovana Karadžića ću pamtiti kao počasnog križara i evropskog ratnog heroja. On nije nikakav masovni ubica i rasista, već čovjek koji je svoju kuću htio osloboditi od islama - pisalo je u Breivikovom manifestu.

Nedavno je u njemačkom gradiću Hanauu 43-godišnji Tobias Rathjen ubio devetero ljudi u lokalima u kojima su se okupljali oni koji za njega nisu bili dovoljno čisti Nijemci. Među ubijenima bili su Kurdi i dvadesetogodišnji Hamza Kurtović, čiji su roditelji porijeklom iz Prijedora.

Teroristi u Norveškoj, Novom Zelandu, Njemačkoj, ali i u Bosni i Hercegovini pozivali su se na kršćanstvo i evropsku kulturu, a uzor su im bili Karadžić i Mladić.  

Stoga, u tom kontekstu ne smije se zaboraviti ni dobitnik Nobelove nagrade Peter Handke, koji je podržava(o) ratnu politiku Slobodana Miloševića i njegovih sljedbenika Radovana Karadžića i Ratka Mladića. Kako je sebi "kršćanska Evropa" koju danas Dodik, Orban i Čović brane od "islama" dozvolila da Nobelova nagrada dođe u ruke sljedbeniku ratnog zločinca? Kakva se to poruka šalje? 

I šta ćemo sa redovnim četničkim okupljanjima u Višegradu? Kako se to uklapa u Dodikovu tezu o "civilizacijskoj okupaciji kršćanskog svijeta"? 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.