open-navfaktor-logo
search
Analiza
Karanove i Goganovićeve opasne poruke: Stoji li Dodik iza "pobune" Srba u OSBiH, zašto šuti Tužilaštvo BiH?
Kad već neće probosanski orijentirani političari da reagiraju na vrlo ozbiljne i opasne prijetnje po državni suverenitet, onda glas moraju dići ljudi koji se bave analitički pitanjima sigurnosti.  
21.01.2024. u 14:20
get url
text

Profesor ustavnog prava i ministar unutrašnjih poslova RS-a Siniša Karan, uputio je poruku zbog koje bi se trebali zabrinuti svi koji se zaklinju u državu Bosnu i Hercegovinu i predstavljaju njenim zaštitnicima.  

- Nemojte ignorisati veoma važnu činjenicu da u momentu nastanka dejtonske BiH funkcionišu dvije države, Republika Srpska od 1992. godine i takozvana Republika BiH, kasnije Federacija BiH od 1994. godine, koje se spajaju (agregacija) u novu državnu zajednicu, gotovo uniju, BiH – rekao je Karan.

To znači u prijevodu da je Republika Srpska u BiH ušla kao samostalna država, unoseći svoj suverenitet u konfederalnu, složenu i multietničku BiH!?

Imam samo jedno pitanje za uvaženog profesora: da li postoji ijedna međunarodna institucija koja je zvanično priznala dejtonsku BiH iz 1995. godine o kojoj profesor govori?

Odgovor i on sam zna - ne postoji! Republika Bosna i Hercegovina je priznata kao nezavisna i suverena država 1992. godine bez entiteta ili kako to u Banjoj Luci vole kolokvijalno nazvati dvodržavnog sistema. Dakle, nasilna promjena granica u BiH važi dok važi Dejtonski mirovni sporazum. Ko ga prekrši nelegalnom secesijom unilateralno je izašao iz ugovornih odnosa i po Bečkoj konvenciji o međunarodnim ugovorima Dejtonski sporazum - ugovor učinio ništavnim i vratio pravni status na prijašnje stanje ili kao što to profesor vjerovatno zna Restitutio in integrum ob fraudem.

Tokom referenduma o nezavisnosti Republike BiH 1. marta 1992. osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik i Nikola Koljević koji nije dočekao presudu su, u svojstvu članova Predsjedništva tada već samoproglašene Srpske republike Bosne i Hercegovine, prisustvovali sastanku krnjeg Predsjedništva ex SFRJ u Beogradu. Na ovoj sjednici, vršilac dužnosti predsjednika Predsjedništva ex SFRJ, Branko Kostić, dao je podršku predstavnicima SDS-a iz Bosne i Hercegovine, riječima: "... ne računamo da možemo dijeliti, niti da ćemo crtati nekakve granice između nas; ako se budu crtale, onda će se, vjerovatno, prije crtati – te granice između pojedinih etničkih grupa u Bosni".

To je bilo zeleno svjetlo Rajku Dukiću, predsjedniku kriznog štaba SDS-a u Sarajevu da postavi barikade prema "srpskim naseljima" koje su te noći iza 20:00 sati i postavljene u glavnom gradu BiH kao teroristički čin zbog referenduma, a u smislu nasilne zabrane kretanja legalnim organima vlasti Republike BiH. To je bila nakon pravne i oružana pobuna protiv države koja je u kasnijem razvoju događaja prerasla u otvorenu agresiju i rat.  

U tom kontekstu indikativan mi je bio nedavni Facebook status zamjenika ministra odbrane BiH Aleksandra Goganovića koji je javan i dostupan svima.

Jednom rečenicom zamjenik ministra odbrane BiH rekao je sve – "Pobuna i protesti u Oružanim snagama BiH za mene nije prihvatljiva".

 

Pohvalno bi bilo ovo što zamjenik ministra govori da u statusu nema riječi POBUNA. Za koju su se to pobunu spremali Srbi u Oružanim snagama BiH koji dolaze iz manjeg bh. entiteta ne znam, ali prethodno iskustvo nas upozorava da se naivnost jako skupo plaća.

"Čarapaši", kako su građani Sarajeva prozvali naoružane aktiviste SDS-a 1. marta 1992. godine, koji su uglavnom koristili hajfiše da blokiraju ulice na kojima su držali srpske trobojke i sprejom ispisivali po kontejnerima "Ovo je Srbija" digli su oružje protiv vlastite države.

Danas, 30 godina nakon četverogodišnjeg krvavog rata i genocida koji je počinjen, neki bi izgleda da krenu tom istom utabanom stazom. Izvolite gospodo! Vratite svojom pravnom i nasilnom secesijom jednog dijela BiH, pravni status Republike BiH, a onda, izvolite poštovati njen ustav, njenu himnu, grb, zastavu i zakone.

U protivnom vi ste u protupravnom, nelegalnom i nezakonitom statusu u odnosu na državu u kojoj živite i snosite i političku i krivičnu odgovornost za rušenje njenog ustavnog poretka. Onda je u skladu sa Ustavom BiH na potezu Tužilaštvo BiH, a u skladu sa krivičnim zakonima i Zakonom o odbrani, agencije za zaštitu zakonitosti, a zatim kompletan sigurnosni sistem BiH u koji ulaze i OSBiH. Goganović bi morao biti pozvan u Tužilaštvo BiH i pojasniti "kakvu je to on pobunu zaustavio, ko je spremao pobunu, po čijem nalgu i sa kojim ciljem". Da li je mlađahni zamjenik ministra odbrane BiH dobio instrukcije stranačkog šefa Milorada Dodika, koji je nebrojeno puta do sada izjavljivao kako će povući Srbe iz Oružanih snaga BiH i vratiti u funkciju ugašenu vojsku RS-a?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.