open-navfaktor-logo
search
Slučaj
Sanela, ovo se "rješava na poziv", nazovite prijateljicu Dalidu i okončajte agoniju Memića
Slučaj smrti 21-godišnjeg Dženana Memića koji je prije dvije i po godine, po svemu sudeći, ubijen u Velikoj aleji na Ilidži, ne prestaje biti jedna od glavnih tema u bh. javnosti. I ne treba prestati sve dok se slučaj ne riješi i dok se ubica ili ubice, ako ih ima, ne izvedu pred lice pravde i kazne za jedan ugašeni mladi život. 
21.07.2018. u 22:10
get url
text

Niko moralan i razuman sigurno se ne protivi, niti će se protiviti, rasvjetljavanju slučaja "Memić". To mogu samo oni što imaju "oraha u džepu", a prema tvrdnjama porodice Memić i njihovog advokata Ifeta Ferageta, takvih je u ovoj priči popriličan broj. 
 
Priča o smrti Dženana Memiće posljednjih se mjeseci evidentno politizira. Sramotno, nedopustivo, nemoralno je da se smrt jednog mladića koristi za političke obračune i međustranačka prepucavanja, a nažalost kako se bliže oktobarski izbori sve učestalije tome svjedočimo. 
 
U moru boraca i kvazi boraca za pravdu, dežurnih analitičara društvenih i političkih dešavanja, Facebook komentatora i kako se to popularno kaže influensera, naprosto je nemoguće ne primijetiti donedavnu novinarku, a sada SBB-ovu uzdanicu Sanelu Prašović-Gadžo. I ništa u njenom komentiranju svega što se dešava ne bi bilo sporno da Prašović-Gadžo u svom aktivizmu nema jednu manjkavost - nedosljednost.
 
Primjera radi, Prašović-Gadžo, čije Facebook postove često objavljuju i ovdašnji mediji, još prije koju sedmicu javno je tvrdila da se pravosudni slučajevi rješavaju jednim telefonskim pozivom. Demonstrirala je to na slučaju uhapšenog studenta u Turskoj Selmira Mašetovića. U opširnom "srceparajućem" statusu tadašnja nezvanična, a sada i zvanična SBB-ovka, optužila je Ambasadu BiH i Konzulat u Turskoj, kao i ostale institucije države Bosne i Hercegovine, da ne rade ništa po pitanju pravne pomoći uhapšenom studentu. Za sve to vrijeme Ambasada i Konzulat su, kako se kasnije ispostavilo, intenzivno radili kako bi pružili svaku pomoć uhapšenom. U opširnom savjetovanju dužnosnika u vezi s tim šta trebaju raditi, jedna njena rečenica se posebno izdvaja: 
 
- Da li će Bakir Izetbegović da izađe iz hibernacije i pređe u interakciju, pa se dohvati telefona i kaze Erdoganu: "Slušaj Erdoganu, odmah da si pustio to naše dijete! Želim ga prvim letom nazad u Sarajevu vidjeti inače ćemo prekinuti sve diplomatske odnose sa Turskom!"
 
Čovjek može s aspekta pravne struke biti neuk, ali tvrditi da se pravosudni slučajevi i to u međunarodnim relacijama rješavaju na telefonski poziv, zbilja je i za potpuno neukog čovjeka apsurdna tvrdnja. U ovom slučaju, bez sumnje, takva poruka je bila politička i krajnje populistička. 
 
U kontekstu svega navedenog i činjenice da se Prašović-Gadžo, kandidatkinja SBB-a za Federalni parlament, danas ponovo oglasila na Facebooku, a potom tradicionalno i na portalu Dnevnog avaza, kritizirajući Šefika Džaferovića, kandidata za Predsjedništvo BiH, i njegovu izjavu datu za agenciju Fena, u kojoj govori da je nedopustiva agonija porodice Memić, neka pitanja se nameću sama po sebi. 
 
Primjera radi, nemoguće je ne primjetiti da se ova dežurna borkinja za prava ratnih veterana, pacijenata, žena, radnika, penzionera i čija sve ne, a ponajviše svoja pod krinkom aktiviste-pravdenika, nikada ne oglašava o slučaju ubijenog Dženana Memića. 
 
Čak ni danas neposredno pred proteste "Pravda za Dženana" - niti jedna riječ podrške porodici Memić. Naprotiv, slučaj je, ne spominjući uopće Memiće, iskoristila za politiziranje i političke obračune. 
 
Međutim, Sanela bi, vodeći se vlastititom logikom iz slučaja Mašetović, agoniju porodice Memić mogla okončati jednim telefonskim pozivom. I to ni manje ni više, nego pozivom svojoj prijateljici, glavnoj kantonalnoj tužiteljici Dalidi Burzić, koju porodica ubijenog vidi kao glavnog krivca zbog kojeg je pravosudni slučaj otišao u krivom smjeru. Tako je jednostavno, zar ne? Potrebno je samo da "izađe iz hibernacije i pređe u interakciju", pa se dohvati telefona i kaže Dalidi Burzić:" Slušaj Dalida, odmah da si našla ubicu tog našeg djeteta! Želim ga u zatvoru ili ću prekinuti prijateljstvo s tobom!"
 
Zvuči blesavo, zar ne? I jeste! Ali bi Prašović-Gadžo makar pokazala dosljednost. Ili bi, iz moralnih razloga, jednom za svagda, trebala prestati s politiziranjem i prikupljanjem političkih poena na tuđoj muci. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.