open-navfaktor-logo
search
Kamufliranje odgovornosti
Strah od sankcija: Kako se Dodik pokušava sakriti iza građana i institucija RS-a
Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik je spreman žrtvovati se za entitet RS. Dalo bi se to zaključiti na osnovu njegovih izjava tokom aktuelne političke krize u BiH, ali postupci govore nešto sasvim drugo.
20.02.2020. u 20:16
get url
text

Posljednju odluku Ustavnog suda BiH, kojom je kao neustavan utvrđen član 53. Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS-a, Dodik je ocijenio kao "prelazak crvene linije", najavivši pri tome odlučnu reakciju iz entiteta RS. Reakcija koja je uslijedila je sastanak svih političkih zvaničnika iz tog bh. entiteta, kojeg nije organizirao Dodik već predsjednica entiteta RS Željka Cvijanović, iza koje se njen stranački šef očigledno odlučio sakriti.

Na tom je sastanku donesena odluka o neučestvovanju zvaničnika iz entiteta RS u donošenju odluka na državnom nivou, odnosno o blokadi rada državnih institucija. Ta je odluka potvrđena nizom protivustavnih zaključaka, koje ponovo formalno nije inicirao niti donio Milorad Dodik, već Narodna skupština RS-a, u kojoj zastupnici SNSD-a čak nisu smjeli ni diskutirati kada im je to zabranio stranački šef.

Da je moguće sankcioniranje njegovih postupaka, odnosno rukovođenja aktuelnom blokadom, itekako u Dodikovim mislima, potvrdio je na konferenciji za medije nakon posljednje sjednice Predsjedništva BiH.

- Poduzmite mjere. Eto vam vaš Sud i Tužilaštvo, da vidimo šta ćete. Možete da objesite mačku o rep bilo kakav progon. Ukoliko se to uradi, RS će poduzeti mjere. Ukoliko to uradite protiv mene, neće poduzeti mjere, ali poduzmite mjere protiv bilo koga iz RS-a osim mene, RS će donijeti mjere pa ćete vidjeti kako će raditi Sud i Tužilaštvo – poručio je Dodik.

Zatim je ponovio da je "spreman", da se neće pozivati na imunitet, ali da će entitet RS reagirati ukoliko se poduzmu mjere protiv bilo koga drugog iz tog bh. entiteta.

- Ovdje se digao narod i institucije RS-a – dodao je Dodik, aludirajući na reakciju istih onih institucija čiji zvaničnici ne smiju diskutirati ukoliko im on to ne dozvoli.

Da mu skrivanje iza svojih stranačkih pulena nije najsmislenija taktika, pokazuje i činjenica da se s ciljem prevazilaženja postojeće krize ambasador SAD-a u BiH Eric Nelson u srijedu nije sastao sa Željkom Cvijanović, Zoranom Tegeltijom ili nekim drugim zvaničnikom iz entiteta RS, već upravo sa Dodikom i upravo je Dodiku, očigledno, namijenjeneno upozorenje "stvarnim posljedicama".

VEZANI TEKST - Nelson kod Dodika: SAD traže potpuno poštivanje Dejtona, mir, stabilnost ili će biti stvarnih posljedica

Očigledno je da Dodik stvaranjem imidža "mučenika" priprema uvertiru, odnosno pretpostavke za reakciju javnosti kojom bi se, u skladu sa njegovim očekivanjima, spriječile eventualne domaće ili međunarodne sankcije zbog izazivanja nove krize u BiH, a pod plaštom tobožnje spremnosti da se žrtvuje za cijeli entitet.

Na isti način se, podsjetit ćemo, Dodik u svojstvu predsjednika entiteta RS "žrtvovao" i pri organizaciji neustavnog referenduma o "danu RS-a", kada nije utvrđivana njegova krivična odgovornost već odgovornost članova Komisije o provedbi referenduma. Zahvaljujući političkoj kontroli pravosuđa, sankcije za članove Komisije su u tom slučaju izostale.

O postojanju te kontrole svjedoči i prisustvo predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH Milana Tegeltije današnjem sastanku u Istočnom Sarajevu. Međutim, podređenost pravosudnog sistema politici nije trajna kategorija, pa Dodik postojeću situaciju koristi da se konačno obračuna sa istim tim sistemom.

- Zašto bismo mi pristali da u RS-u djeluju Sud i Tužilaštvo BiH – izjavio je Dodik, pozivajući se na nespominjanje tih institucija u Ustavu BiH, a zanemarujući da su na temelju Ustava BiH doneseni zakoni kojima su te institucije osnovane, usvajani glasovima njegovih parlamentaraca.

Prosječan stanovnik entiteta RS, onaj koji poštuje sve zakone i ustave u našoj zemlji, nema apsolutno nikakav problem sa postojanjem Suda i Tužilaštva BiH. Taj problem mogu imati samo oni koji krše te zakonske i ustavne odredbe, poput Dodika, zbog čega postojanje tih institucija nameće kao prioritet u odnosu na osnovne egzistencijalne probleme "običnih građana", čime se šef SNSD-a zapravo skriva, ne samo iza svojih stranačkih sljedbenika i institucija kojima ti sljedbenici rukovode, već i iza svih građana entiteta RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.