open-navfaktor-logo
search
Burno u skupštini
Abazović: U Srebrenici sam održao univerzalan govor; Vuksanović-Stanković: Održali ste govor koji vam je napisao Vučić
Na današnjoj sjednici Skupštine Crne Gore premijer Dritan Abazović je odgovarao na pitanja zastupnika. 
20.07.2022. u 18:16
get url
text

Zastupnica SDP-a Draginja Vuksanović- Stanković kazala je Abazoviću da je u Srebrenici napravio historijsku sramotu Crnoj Gori.

VEZANI TEKST - Skandalozna Dritanova poruka: Genocid nije počinjen nad Bošnjacima, već nad ljudima, nisu ga počinile vojske već politike

On je odgovorio da je njegov govor u Srebrenici bio univerzalan.

- Bio sam i prošle godine u Srebrenici. Kada sam sišao sa bine poljubila me je majka Srebrenice. Hajka se digla jer su izbori u Bosni i Hercegovini. Da ne poznajem te ljude možda bih bio iznenađen. Ja sam pričao o univerzalnim kategorijama. Prva rečenica mi je bila da je ubijeno čovječanstvo. Problem je druge prirode. Problem je što treba kosmopolitski duh premijera Crne Gore ubiti, ne samo u Crnoj Gori. Ja to razumijem, jedan dio javnosti ne razumije. Genocid se desio nad Bošnjacima, i nad ljudima i osuđujem ga. Ne samo u Srebrenici, nego bilo gdje u svijetu, kao i ratne zločine - poručio je on. 

Na to ga je zastupnica SDP-a pitala zašto se onda izvinjavao majkama Srebrenice kad je imao kosmopolitski duh. 

- Vi niste u Srebrenici održali univerzalni govor, no govor koji vam je napisao Aleksandar Vučić. Vama su najbolji odgovor dale Sarajlije, a dat' će vam i država Bosna i Hercegovina. Genocid se vezuje za određene nacije - kazala je ona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.