open-navfaktor-logo
search
Žestoke kritike
Alkalaj u Vijeću sigurnosti UN-a: OHR je prevario glasače, Schmidt je prekršio Ustav BiH
Ambasador BiH u UN-u Sven Alkalaj pozdravio je tokom obraćanja u Vijeću sigurnosti UN-a jednoglasno usvajanje Rezolucije koja je za godinu dana produžila misiju Althea i osvrnuo se na rad visokog predstavnika u BiH i rad OHR-a, kritizirajući njegove nove odluke.
02.11.2022. u 21:44
get url
text
Sven Alkalaj

Istakao je kako je BiH kao domaćin surađivala sa misijom Althea i da je BiH spremna preuzeti odgovornost za razvoj zemlje.

- Protekli period je bio miran i predizborna kampanja je bila mirna, iako je bilo sporadične i secesionističe retorike. BiH je jedana od postpisnika Dejtonskog mirovnog sporazuma i zna se da sporazum potpisuju učesnici u ratu i to je zaustavilo konflikt između država. Ovo naglašavam jer susjedne države tvrde da su garanti Dejtonskog sporazuma - kazao je na početku obraćanja.

Istakao je da susjedne zemlje, Srbija i Hrvatska, žele da intervenišu na politički sistem u BiH i narušavaju suverenitet BiH.

- Praćenje vojnog aspekta je prenesen na EUFOR i NATO, dok je praćenje civilnog dijela u rukama OHR-a. Vidjeli smo u zadnje vrijeme da te odredbe krše susjedne zemlje, ali i visoki predstavnik. Njegove ovlasti su utvrđene Aneksom 10. Rukovodeći se ovom premisom, OHR je nametnuo dvije odluke za izmejne Izbornog zakona i Ustava FBiH - kazao je.

VEZANI TEKST - SAD: Podržavamo Schmidta i bonske ovlasti koje su nužne, one su spriječile kolaps Ustavnog suda FBiH

OHR je pokušao unaprijediti integritet i transparetnost izbornog procesa. Znajući da su izbori već ranije objavljeni od Centralne izborne komisije (CIK), OHR je donio prvi amandman kako bi poboljšao taj proces.

- CIK je imao samo dva mjeseca da izbore raspiše po novim procesima i to nije bilo dovoljno. Utvrđene su nepravilnosti. CIK-u je bilo nemoguće da sve organizuje adekvatno i to je učinio OHR.

Druga intervencija OHR je učinjena na sam dan izbora.

Nametnuo je potpuno nova pravila koji se odnose na delegate Doma naroda i zakonodavno tijelo, izmjene i dopune Ustava FBiH, iako to nije civilni aspekt - rekao je Alkalaj.

Istakao je da je visoki predstavnik postupao mimo Aneksa 10, gdje BiH dolazi do destabilizacije i ne može nastaviti svoj put u EU i NATO, prenosi N1.

- Po ustavu BiH je demokratska država. OHR je prekršio taj princip i nametnuo zakone na dan izbora. Tako je prevario glasače jer bi glasali drugačije da su znali koje su izmjene. Prevario je i političke stranke - dodao je Alkalaj.

Pitao je kako BiH može provesti svoje ustavne principe ako su izborna pravila promijenjena nakon izbora.

- Visoki predstavnik je to omogućio, a ne može raditi ono što je suprotno Ustavu BiH. Ustav nije dio civilnog dijela Dejtonskog sporazuma. Ustav tumači Ustavni sud, a ne visoki predstavnik - kazao je.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.