open-navfaktor-logo
search
Sindikat upozorava
Avdović: Briseve gostiju na SFF-u uzimaju logopedi i socijalni radnici, uzorke prevoze u svojim autima
Kako bi prisustvovali Sarajevo Film Festivalu svi posjetioci treba da se testiraju, imaju dokaz da su prebolovali koronavirus ne stariji od šest mjeseci ili dokaz da su primili obje doze vakcine protiv COVID-19.
17.08.2021. u 08:52
get url
text

Na punktovima za testiranje rade, kako za Faktor kaže Jasmin Avdović, predsjednik Osnovne sindikalne organizacije Javne ustanove Dom zdravlja Kantona Sarajevo, logopedi i socijalni radnici.

- Zna se ko treba da uzima briseve, nama se naređuje iz Ministarstva zdravstva KS da se ne smije opstruirati uzimanje briseva za potrebe SFF-a a znali su da ćemo mi opstruirati uzimanje briseva jer se žalimo što to rade logopedi i socijalni radnici, što je jednako lažno negativni nalaz. Je li treba logoped da sjedi u kontejneru i provodi vrijeme igrajući se sa tuđim brisevima i nosevima ili da radi sa djecom kojoj on treba. Djeca ispaštaju jer su ti ljudi raspoređeni na po 10 dana za vrijeme trajanja festivala u taj kontejner. U jednoj smjeni samo prvi dan je urađeno 242 brisa, samo za SFF, ne računajući redovne briseve – kaže Avdović u razgovoru za Faktor.

Navodi kako logopedi ili socijalni radnici umjesto da rade sa djecom i socijalno ugroženim pacijentima uzimaju briseve.

VEZANI TEKST - Avdović: Sestre i tehničari uzimaju briseve, a nisu obučeni, to moraju raditi ljekari ili stomatolozi

- Logopedi, socijalni radnici i slično nisu uopće zdravstveni radnici, oni su saradnici u zdravstvu i oni ne smiju ni neotvoren štapić za uzimanje brisa uzeti u ruku ali kad je zakon potreban da se zaštiti zakon, prava, interesi i obaveze zaposlenih u JUDZKS, onda zakon ne postoji. Logoped može za potrebe SFF-a deset dana, raditi na poslovima uzimanja brisa umjesto da nastavi rad sa djecom sa poteškoćama u razvoju što smatramo sigurno mnogo prioritetnijim za naše najmlađe građane, njihove roditelje i budućnost KS, nego da nezakonito i nestručno guraju štapiće za bris u nos gostima SFF-a i sa velikom mogućnošću dobiju lažno negativan rezultat omogućavajući virusu da se jos brže i više proširi po KS – navodi Avdović.

Na pitanje zašto uposlenika Doma zdravlja, stručnih za uzimanje briseva, nema na tim punktovima, Avdović odgovara:

- Silne smo mailove poslali inspekciji, Ministarstvu, očitovao se i Dom zdravlja gdje traže od Ministarstva da oni to formalno-pravno riješe, a sve lijepo piše, da u tim timovima isključivo bris rade doktori medicine i doktori stomatologije. To lijepo piše u Aneksu 3. Nisu ti doktori željeli to raditi otkako su timovi uvedeni. Nije to samo za vrijeme festivala, ali sada za vrijeme festivala logopede i socijalne radnike su "digli" 10 dana. A vi ako sa djetetom ne radite 10 dana vraćate ga 3 ili 4 mjeseca unazad.

Navodi da odgovor iz Inspekcije nisu dobili, kao ni iz Ministarstva zdravstva KS.

- Izdaje se potvrda o testiranju bez faksimila, bez ičega. A naši tehničari i sestre u svom vozilu transportuju infektivni transport briseve, od kontejnera do KCUS-a – kazao je Avdović, te dodaje: 

- Umjesto da Ministarstvo zdravstva opomene JUDZKS zato što su se u kontejnerima za uzimanje brisa i prije SFF-a, nasli logopedi, socijalni radnici, fizioterapeuti, zubni i stomatološki tehničari i protetski tehničari, čak i da su naši interni akti pogrešni, i da reagiraju i osiguraju privremeno za četvrti val ili stalno, dovoljan broj sanitarnih tehničara, Ministarstvo zdravstva na to šuti i jos sebi dozvoli pravni luksuz zahtijevati, znajući sve ovo, da se uzimanje briseva za potrebe organizatora ne smije opstruirati – navodi Avdović također.

Na ranije navode Osnovne sindikalne organizacije Javne ustanove Dom zdravlja KS vezano za rad na drive-in punktovima i angažmanom medicinskih sestara i tehničara, reagirali su iz ove zdravstvene ustanove.

VEZANI TEKST - Reagirali iz Doma zdravlja KS: Doktori i tehničari nikad nisu radili uzorkovanje

Arman Šarkić, glasnogovornik JU Dom zdravlja KS kazao je da "dok je direktor bio prof. dr. Mehmed Kulić napravljen je dogovor da neki iz naših 15-ak timova idu na obuku u Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS u smislu uzimanja briseva gdje su i završili taj dio obuke".

- Mi smo u tom periodu kontaktirali i sa zavodima za javno zdravstvo, ali smo dobijali odgovor da oni nemaju dovoljno sanitarnih tehničara i da samim tim ne mogu u potpunosti odgovoriti na izazove, nakon čega je JU Dom zdravlja KS ušla u "poslove" koje ranije nije radila. Nije tu samo riječ o uzimanju briseva, nego smo sa pojavom COVID-19, kao ustanova primarnog karaktera za 30 posto redizajnirali uslugu. Morali smo pokazati fleksibilnost i podešenost kako bi dali ogroman doprinos u borbi sa zarazom – objašnjava Šarkić.

Također je dodao da je, s obzirom na najavljeni četvrti val zaraze, neophodno jedinstvo unutar ustanove.

- Poštujemo svaki sindikat i svaki od njih ima legitimno pravo da se bori za radnička prava i da traži zakonska uporišta. Niko nije protiv toga! Ali, je istina i to da imamo puno sindikata, što nam u konačnici može raditi neku vrstu razjedinjenosti ili turbulencija koje ne odgovaraju ni javnoj ustanovi, ni građanima KS, ali ni samim uposlenicima. Zato smo da se izvede neki zaključak i da se pravno-formalno do kraja sve definiše kako niko, uvjetno rečeno, ne bi bio zloupotrijebljen – naveo je Šarkić također.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.