open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Bašić "otpao" na startu, na poziciju komesara će Hrvat, Hasanović, Selimović ili Đelilović
Prema informacijama Faktora uposlenici MUP-a su Nezavisnom odboru uputili dopis u kojem kažu kako ne žele da im za novog komesara bude postavljen Nusret Selimović, koji je, navodno, kandidat kojeg "gura" predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković
26.07.2019. u 16:23
get url
text

Nezavisni odbor za izbor i reviziju policijskog komesara Skupštine Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici je razmatrao pristigle prijave nakon raspisanog konkursa za novog komesara, te utvrdio da je pristiglo ukupno pet prijava. 

Jedna od prijava odmah je odbačena, zbog nekompletne dokumentacije, potvrdio nam je predsjednik Nezavisnog odbora Miroslav Kružik, dok je za četvericu ostalih utvrđeno da ispunjavaju zakonom propisane uvjete. 

- Intervju s kandidatima koji su ispunili uvjete zakazani su u utorak u 16 sati - kazao je Kružik.

Na konkurs su se prijavili sadašnji vršilac dužnosti komesara Milorad Bašić, zatim načelnici PU Centar i PU Hadžići Mirsad Đelilović i Nusret Selimović, te Džafer Hrvat, načelnik Sektora uniformisane policije MUP-a KS i Muhamed Hasanović, komandir Sektora za policijsku podršku MUP-a KS.

Faktor nezvanično saznaje da je iz utrke "ispao" trenutni vršilac dužnosti komesara Milorad Bašić. 

Milorad Bašić: Dostavio nepotpunu dokumentaciju

Kružik nam je potvrdio i postojanje dopisa koji su Nezavisnom odboru, ali i Komisiji za sigurnost MUP-a Kantona Sarajevo dostavili uposlenici MUP-a KS, ali da on nije uopće razmatran, jer se, kako je naveo Kružik, radi o anonimnom dokumentu.

- Naš jedinstven stav je bio da anonimne dopise uopće ne razmatramo i o tome smo obavijestili sekretara - kaže Kružik. 

Prema informacijama Faktora, u tom dopisu su uposlenici MUP-a KS naveli kako ne žele da im za novog komesara bude postavljen Nusret Selimović, koji je, navodno, kandidat kojeg favorizira predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

U dopisu, kako saznajemo, navode kako "ne žele Selimovića za komesara, s obzirom na to da u MUP-u KS nema čovjeka koji će za njega reći nešto dobro".

Uposlenici MUP-a  su naveli kako je u svim policijskim upravama u kojima je bio na rukovodnim mjestima, navodno, "omalovažavao saradnike i podređene, sa pola MUP-a se ne pozdravlja, ne priznaje svoje greške, već ih fakturiše drugima" itd.

Posebno su istaknuli činjenicu da je on bio načelnik PU Novi Grad u vrijeme kad su ubijena dvojica policajaca i "njega niko ne poziva na odgovornost, već se, naprotiv sad nagrađuje, dok je smijenjenom komesaru Haliloviću i to fakturisano".

U MUP-u Kantona Sarajevo, prema našim informacijama, trenutno vlada pravo rasulo -  policajci, ali i načelnici odjeljenja su potpuno "pogubljeni", nema nikakve hijerarhije, a posebno su svi pod pritiskom zbog unutrašnje istrage i saslušanja policajaca koji se ovih dana provode. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.