open-navfaktor-logo
search
Izložba
Berber nakon 37 godina ponovo u Šibeniku: Djeca će slikati po uzoru na bosanskog maestra svjetskog glasa
Punih 37 godina nakon posljednje izložbe u Šibeniku u Galeriji Matija, Šibenčani opet imaju priliku gledati uživo slike maestra Mersada Berbera.
23.06.2021. u 07:56
get url
text

Njegova izložba "Allegro Vivace" otvorena je u Galerije sv. Krševana u sklopu 61. Međunarodnog dječijeg festivala (MDF), a nastala je u saradnji te Galerije, MDF-a i Fondacije "Mersad Berber".

Predstavljena su mahom ulja na platnu sa slavnim motivima flore, konja i infantkinja, naslikana u ambijentu dalmatinskog Mediterana u Dubrovniku, jednog od gradova u kojima je za života Berber živio i stvarao.

- Izložba odabranih umjetničkih djela, ulja na platnu, slikara Mersada Berbera je poseban poklon MDF - u i Gradu Šibeniku Fondacije "Mersad Berber". Nakon uspješne realizacije prošlogodinje Mersad Berber Artionice na 60 MDF posebna nam je čast, u historijskom ambijentu prelijepog Šibenika i Galerije Krševan, predstaviti lepezu radova Berberovih radova. Posebno nas raduje ponovni susret sa našim malim umjetnicima, koji će na ovogodišnjoj "Mersad Berber" artionici imati priliku posjetiti izložbu slikara, te na licu mjesta, u predivnom prostoru galerije, oslikavati svoje najdraže motive. Također, dosta toga novog će naučiti o specifičnosti i kompleksnosti izrade grafike, što je bila i specijalnost umjetnika Mersada Berbera – kazala je Ira Berber, članica uprave Fondacije "Mersad Berber".

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.