open-navfaktor-logo
search
Odgovor na katastrofe
BiH od danas punopravna članica Mehanizma civilne zaštite EU-a
Bosna i Hercegovina danas je postala punopravna članica Mehanizma civilne zaštite EU-a – evropskog okvira solidarnosti za pomoć zemljama pogođenim katastrofama.
06.09.2022. u 13:37
get url
text

Komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič je doputovao u Sarajevo radi zvaničnog potpisivanja sporazuma u ime Evropske unije, kojim se BiH prima u zvanično članstvo u Mehanizmu.

Bosna i Hercegovina je i do sada koristila pomoć Mehanizma civilne zaštite EU-a kao zemlja primateljica, ali će sada, kao punopravna članica, moći i aktivno pružati pomoć putem Mehanizma gdje god ona bude potrebna.

- Danas smo napravili važan iskorak ka snažnijem evropskom odgovoru na krize – Bosna i Hercegovina se pridružila Mehanizmu civilne zaštite EU-a kao punopravna članica i to u vrijeme kada su prirodne opasnosti u porastu u Evropi, ali i u cijelom svijetu. Ove godine smo izdržali jedno od najtežih ljeta sa šumskim požarima koji su bjesnili širom Evrope. Opet se pokazalo da je odgovor EU-a na katastrofe najjači kada djelujemo zajedno. Punopravno učešće u Mehanizmu civilne zaštite EU-a je priznanje značajnog napretka koji je Bosna i Hercegovina ostvarila u proteklim godinama na izgradnji otpornog sistema civilne zaštite. Siguran sam da će uskoro druge zemlje u stanju potrebe koristiti prednosti ovog pristupanja - kazao je komesar za upravljanje krizama Janez Lenarčič.

Unapređenje saradnje 

Komesar se tokom svoje posjete susreo sa članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković, kao i ministrom sigurnosti Selmom Cikotićem.

Potpisivanje Sporazuma pozdravio je ministar Cikotić, podsjećajući kako je Mehanizam EU za civilnu zaštitu, nakon saradnje ostvarene u okviru Europola, “drugi sigurnosni mehanizam ili element sistema sigurnosti u okviru kojeg BiH praktično postaje članicom EU”.

- Ovim činom BiH ima mogućnost da koristi sve benefite članica EU, da prima podršku i pomoć u pogledu edukacije, opremanja i školovanja, ali i otklanjanja posljedica elementarnih i drugih nepogoda i katastrofa, uključujući i obavezu da pomaže drugima – kazao je Cikotić.

Ministar sigurnosti BiH je u tom kontekstu naglasio kako očekuje da će najnovije postignuće u sklopu zaštite i spašavanja, "biti motivirajuća spoznaja i potencijal za brojne druge elemente sistema sigurnosti, ali i države u cjelini, da što prije postanemo sastavni dio evropskog funkcionalnog prostora”.

Kako je rečeno, cilj Mehanizma EU za civilnu zaštitu jeste unapređenje saradnje članica EU i država koje učestvuju u tom mehanizmu na planu sprečavanja, odnosno preventivnog djelovanja i jačanja spremnosti u odgovoru na katastrofe.

Članovi Predsjedništva BiH izrazili su srdačnu dobrodošlicu evropskom komesaru i zahvalnost za njegov lični angažman da BiH pristupi Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu čiji je cilj jačanje saradnje članica EU-a i zemalja koje učestvuju u civilnoj zaštiti u smislu sprečavanja, spremnosti i odgovora na katastrofe.

Na sastanku je istaknuto da je pristupanje Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu izuzetno važan korak i pokazatelj da su u BiH moguće promjene koje će je približiti strukturama EU-a.

Predsjedavajući Džaferović i član Predsjedništva BiH Dodik informirali su komesara EU-a Lenarčiča o aktuelnoj situaciji u BiH, te izrazili zahvalnost institucijama EU-a za podršku BiH u njenom integracijskom procesu u EU.

Istaknuli su da su evropski put i integracije još najvažnije stvari za BiH i da o tome u cijeloj BiH postoji jedinstven stav.

Komesar Lenarčič rekao je da je pristupanje BiH Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu važan uspjeh i da će time biti poboljšana dostupnost BiH u nabavci opreme potrebne za primjenu standarda EU-a, kao i druge pomoći u ovoj oblasti od zemalja članica EU-a. 

Istaknuo je da će pristupanjem Mehanizmu EU-a za civilnu zaštitu, BiH moći da pokaže da je u stanju i da ima kapacitete da pomogne drugima.

Sastanku je uime člana Predsjedništva BiH Željka Komšića prisustvovao savjetnik Davor Vuletić.

Mehanizam civilne zaštite EU-a ima za cilj jačanje saradnje između 27 zemalja EU-a i 7 država članica (Island, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Crna Gora, Turska, i sada i Bosna i Hercegovina) u oblasti civilne zaštite radi unapređenja prevencije, pripravnosti i odgovora na katastrofe.

Punopravno članstvo Bosne i Hercegovine u Mehanizmu će doprinijeti boljoj regionalnoj spremnosti Evrope za vanredne situacije i jačanju kapaciteta za spašavanje.

Više o Mehanizmu

Kada hitna situacija prevaziđe mogućnosti jedne zemlje u Evropi i šire, ta zemlja može zatražiti pomoć putem Mehanizma. Evropska komisija ima ključnu ulogu u koordinaciji odgovora na katastrofe širom svijeta. Od svog osnivanja 2001. godine, Mehanizam civilne zaštite EU-a odgovorio je na skoro 600 zahtjeva za pomoć unutar i izvan EU-a.

Zajednički pristup dodatno omogućava koncentraciju stručnosti i kapaciteta interventnih službi, izbjegava dupliranje kod pružanja pomoći i osigurava da pomoć bude adekvatna potrebama onih koji su pogođeni. Udruživanje kapaciteta i sposobnosti civilne zaštite omogućava snažniji i koherentniji kolektivni odgovor.

Mehanizam takođe pomaže u koordinaciji aktivnosti koje nacionalne vlasti poduzimaju na pripravnosti i prevenciji katastrofa i doprinosi razmjeni najboljih praksi. Olakšava kontinuirani razvoj viših zajedničkih standarda, te omogućava timovima da bolje razumiju različite pristupe i rade naizmjenično kada dođe do katastrofe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.