open-navfaktor-logo
search
Premijer liga
Bitka za Evropu: Sarajevo i Željezničar večeras igraju 149. vječiti derbi
Sarajevo i Željezničar večeras od 20 sati na stadionu Koševo igraju 149. po redu vječiti derbi.
12.05.2023. u 07:53
get url
text

Sarajevo je trećeplasirani tim Premijer lige sa 48 bodova, Željo je na četvrtom mjestu sa dva boda manje. Ova dva tima će se uz Široki Brijeg i Velež boriti za plasman u Evropu.

Treći je ovo ovosezonski duel timova iz glavnog grada BiH, a u prethodna dva nije bilo pobjednika.

Prvi meč na Grbavici završen je rezultatom 2:2, a drugi je završen bez pogodaka 0:0. Vrijedi istaknuti da je Sarajevo zbog radova na najvećem bh. stadionu najvećeg rivala ugostilo u Trening-centru Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine u Zenici.

Mirza Varešanović večeras neće voditi Bordo tim s klupe zbog crvenog kartona koji je dobio u prošlom kolu na gostovanju Sarajeva u Banjoj Luci protiv Borca.

- Jako bitna utakmica i za jednu i za drugu ekipu, ne samo zbog rezultata već i rezultatski. Očekujem pravi derbi, pravu utakmicu, utakmicu velikog značaja, borba za Evropu i nadam se da će sve proteći fer i korektno. Očekujemo spremni ovaj derbi, nažalost nismo nastavili našu seriju. Utakmica u Banjoj Luci nas je još više približila. Idemo na pobjedu da što prije osiguramo izlazak na evropsku scenu i tako ćemo se postaviti od prvog minuta - kazao je trener Sarajeva u najavi meča.

Nermin Bašić, šef struke Željezničara, istakao je da očekuje tešku utakmicu.

- Imam veliko poštovanje prema Sarajevu. Ekipa je u nekom tranzicijskom periodu, ali mislim da taj period prelaze. Vidi se na terenu u drugom dijelu sezone gdje prave rezultat. Očekujem jako tešku i bitnu utakmicu za obje ekipe. Ovaj derbi nije samo derbi, on daje jaču težinu. Tabela pokazuje da je utakmica jako bitna i za Evropu - kazao je Bašić.

Što se tiče igračkog kadra, u redovima Bordo tima susret će zbog suspenzije propustiti Muharem Trako, dok će u redovima Plavih izostati Edin Cocalić (suspenzija) i Marin Galić (povreda).

Pravdu na ovom susretu dijelit će Irfan Peljto, najbolji bh. arbitar.

U dosadašnjih 148 odigranih derbija Plavi su uspješniji i imaju 46 pobjeda. Sarajevo je slavilo 44 puta, dok je 58 susreta završeno bez pobjednika.

Danas su na programu još dva duela 31. kola Premijer lige.

Sloga u Doboju od 17 sati dočekuje novog-starog prvaka naše zemlje Zrinjski, dok će Velež sat vremena kasnije ugostiti Igman na stadionu Rođeni.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.