open-navfaktor-logo
search
Nakon potpisivanja
Čović i Nikšić: SNSD će biti partner iz RS-a, vlast na svim nivoima do Nove godine
Nakon što su predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić u ime stranaka "Osmorke" potpisali danas dokument "Smjernice, načela i ciljevi u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti za razdoblje 2022-2026. godina" održana je i press konferencija.   
29.11.2022. u 11:39
get url
text

Potpisani dokument čine tri cjeline na kojima će, kako su to pojasnili Čović i Nikšić, raditi ove stranke u narednom periodu. Tri cjeline su euroatlantske integracije, politička stabilnost i vladavina prava i socijalna pravda i ekonomija.

Programske mjere iz ovog dokumenta bit će detaljno razrađene u periodu koji će prethoditi formiranju izvršne vlasti u skladu sa ustavnim nadležnostima.

- Ovo je Sporazum o saradnji za naredne četiri godine na svim nivoima vlasti. Kroz ova tri paketa pitanja koja smo danas potpisali posebno mjesto ima socio-ekonomska politika. Zahvaljujem se partnerima što smo uspjeli doći vrlo brzo bez velikih nadmudrivanja do sporazuma. Mogu kazati nakon dugo vremena da imamo koaliciju, jer je nismo imali posljednje četiri godine. Jedan od razloga zašto smo pomjerili potpisivanje sa 25. na 29. novembar jeste i dolazak komesara EU-a za susjedske odnose i proširenje Olivera Varhelyija da bismo mu uručili jedan primjerak sporazum, koji daje novu dimenziju BiH. Do kraja godine nadam se da ćemo imati vlast i u isto vrijeme kandidatski status. Ovo je povijesni trenutak, jedna nova poruka za BiH, jedno novo ohrabrenje. Da pokušamo sami rješavati između sebe, ono što nam nije prepreka da rješavamo već danas - rekao je Čović. 

{$galerijaFotografija}

Nikšić se zahvalio partnerima iz HDZ-a, a posebno strankama "Osmorke", koja se proširuje iz dana u dan. 

- Ovo je bila posebna atmosfera, ali činjenica je da nije bilo nikakvih kontroverzi, podmetanja, curenja informacija, da jedni drugima kroz medije ne poručujemo ništa. Ovaj sporazum smatram nečim novim na političkoj sceni, ne zbog ove tri oblasti o kojima je predsjednik Čović govorio, već zbog činjenice da smo opredijeljeni da stanemo iza sporazuma. Čvrsto smo opredijeljeni da radimo zajedno, da je moguće promijeniti stanje u BiH, sistem u BiH. Predstoji dalji rad na operacionalizaciji ovog sporazuma, da do Nove godine formiramo i Vijeće ministara BiH i Vladu FBiH i kantonalne vlade gdje god mi to možemo utjecati - kazao je Nikšić. 

Čović je govoreći o partnerima iz RS-a, da će se sve znati već 1. decembra. 

- Mislim da ćemo 1. decembra imati sjednice Zastupničkog doma BiH i FBiH, znat ćete ko čini koaliciju na nivou BiH i to će biti SNSD. A u FBiH ova koalicija koju vidite ovdje. Do sada nismo spominjali pozicije, šta će ko obnašati. Nadam se da ćemo se nakon konsituirajućih sjednica oba parlamenta naći i vidjeti kako implementirati ovaj dokument. Ne da bismo podijelili fotelje, već šta se može implementirati. Neće nam trebati više od sedam dana da se dogovorimo oko pozicija - pojasnio je Čović. 

Nikšić je kazao govoreći o državnom nivou, kako će se složiti stvari konstituisanjem Kolegija Zastupničkog doma Parlamenta BiH. 

- Teško da će se moći izbjeći SNSD - rekao je on. 

Potpisivanje ugovora HDZa i Osmorke, 29.11.2022.
1 od 11
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.