open-navfaktor-logo
search
Čelnik HDZ-a
Čović: Možemo dogovoriti promjene Izbornog zakona s "Osmorkom"
Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović kazao je kako u narednih nekoliko mjeseci očekuje izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.  
05.01.2023. u 13:59
get url
text

- Još jednom se potvrdilo da Bošnjaci mogu birati predstavnike Hrvatima kroz instituciju član Predsjedništva BiH iz hrvatskog naroda, što nas do kraja motiviše da taj proces definitivno završimo u sljedećih nekoliko mjeseci. A to znači izmjenu Izbornog zakona. U međuvremenu možemo reći da idemo k završetku uspostave novog saziva Vijeća ministara Bosne i Hercegovine po novom konceptu - izjavio je u intervjuu za Večernji list.

Uvjeren je da se promjene Izbornog zakona mogu dogovoriti s "Osmorkom".

- Siguran sam da jeste. I nije tu dovoljna "Osmorka". Mi trebamo iskoristiti cijeli koalicijski kapacitet kod predstavnika Bošnjaka, Srba i, naravno, Hrvata. Svi imaju odgovornost za to s obzirom na to da je to stavljeno u dokumente našeg koalicijskog partnerskog djelovanja za četiri godine - istakao je Čović.

Govorio je i o Stranci demokratske akcije.

- SDA će koristiti ono što svakoj opoziociji stoji kao alat u rukama - da osporava procese, pozicije i one koji donose odluke. Budemo li mi dovoljno mudri, misleći sad na naše partnere iz "Osmorke", SDA neće uspjeti, koliko god bio još dobro organiziran i želio narušiti te odnose, stvoriti nesklad u djelovanju i srušiti tu koaliciju. To je sada do lidera "Osmorke" jer moraju biti svjesni važnosti ovoga koncepta. Iskušenja će biti, a prvo ozbiljnije upravo je izborno zakonodavstvo - podvukao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.