open-navfaktor-logo
search
Legitimno predstavljanje
Čović: Očekujem da visoki predstavnik donese odluku koja će osigurati jednakopravnost naroda
Predsjednik Hrvatskoga narodnog sabora (HNS) Bosne i Hercegovine i HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je uoči današnje sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC) kako očekuje da će visoki predstavnik Christian Schmidt donijeti konačnu odluku kojom će izmijeniti Ustav Federacije i Izborni zakon BiH u skladu s presudom Ustavnog suda BiH te da će time osigurati jednakopravnost konstitutivnih naroda i njihovo legitimno predstavljanje što je, kako je kazao, sve i potvrđeno Sporazumom iz Mostara prije dvije godine.
01.09.2022. u 10:53
get url
text

- Jednakopravnost konstitutivnih naroda temelj je mira u Bosni i Hercegovini. Svako narušavanje centralnog Dejtonskog principa jednakosti vodi ka neželjenoj destabilizaciji zemlje. Podlijeganje uličnim pritiscima i prijetnji nasiljem do kraja bi narušilo vjerodostojnost institucije Visokog predstavnika - saopćeno je iz HNS-a BiH.

- Opći je dojam da su najvažniji predstavnici međunarodne zajednice prepoznali kako sistemska diskriminacija hrvatskog naroda ne može donijeti ničega dobrog našoj domovini Bosni i Hercegovini - naveo je Čović.

Dodao je kako je odluka Ustavnog suda BiH jasna i nedvosmislena te da očekuje "da se najvažniji međunarodni faktori u zemlji neće svrstati uz one faktore koji već pet godina bojkotiraju pregovore u dobroj vjeri".

Iz HNS-a su poručili kako politički dijalog te kompromis moraju biti načelo stabilnosti i napretka Bosne i Hercegovine, a dogovoreni i potpisani sporazum političkih dužnosnika iz juna 2020. godine, uz prisustvo međunarodnih dužnosnika, garant reformskim procesima koji su potrebni u BiH po pitanju izmjene izbornog zakonodavstva s ograničenim ustavnim izmjenama.

Naglasili su da je rješavanje vodećih prioriteta ključni zadatak Vijeća za implementaciju mira.

- Upravo oni moraju podržati sve potrebne korake stabilnog političkog dijaloga te osigurati izvršavanje političkih dogovora i napredovanje prema vanjskopolitičkim ciljevima, odnosno euroatlantskim integracijama. Donošenje odluke koja će učvrstiti jednakopravnost rasteretit će politički dijalog i doprinijeti ostvarenju kandidatskog statusa za BiH do kraja ove godine - poručio je Čović.

Predsjednik HNS-a dodao je kako se konačno mora stabilizirati politička situacija u BiH, ukloniti sve diskriminacije te uspostaviti jednakopravan odnos tri konstitutivna naroda i svih ostalih žitelja BiH, stvarati temelje boljeg života, razvijati se i napredovati kako bi svaki čovjek imao dostojanstven život u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.