open-navfaktor-logo
search
Brisel
Cvijanović: Nisu spomenute sankcije; Komšić: Što prije trebamo uraditi tri stvari
Članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine borave u Briselu gdje su se sastali sa predsjednikom Evropskog vijeća Charlesom Michelom.
15.02.2023. u 17:35
get url
text

VEZANI TEKST - Članovi Predsjedništva BiH sutra u posjeti Briselu

Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović kazala ja za N1 kako danas nije bilo govora ni o kakvim snakcijama ili uslovljavanjima nego je bilo riječi o nekoj vrsti stimulacije i ohrabrenja od zvaničnika Evropske unije.

Cvijanović je istakla kako je Michel jedna od najvećih zagovornika da zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Unije i na taj način se "zaokruži" EU.

- Dogovorili smo se da imamo periodične sastanke sa Michelom kako bi ga obaviještali. Vladala je pozitivna atmosfera, svi razumiju složenost prilika u BiH. Ovo je bio sastanak ohrabrenja sa njegove strane, da svi razumijemo kao trebamo biti dio evropske porodice. To je Michelova poruka - istakala je predsjedavajuća državnog predsjedništva.

Na pitanje reportera N1 da li je bilo govora o sankcijama ili eventualnom "finasijskom uslovljavanju" bh. entiteta Republika Srpska, Cvijanović je odgovorila kako "čovjek nijednom nije spomenuo sankcije".

- Ne možete nekoga stimuliati, a onda da pričate o sankcijama - dodala je ona.

Na kraju razgovora za N1 Cvijanović je istakla da među članovima Predsjedništva Bosne i Hercegovine postoji "mnogo neslaganja", ali da nije uredu da se to pokazuje u Briselu, nego da je cilj ovakvih sastanaka da se "vidi šta se može uraditi zajedno".

Kako je saopćio medijima član Predsjedništva BiH Željko Komšić, za Michela je ovaj sastanak za cilj imao provjeru spremnosti novog saziva za konkretnim pomakom nakon dodjeljivanja kandidatskog statusa Bosni i Hercegovini. O napretku će se u Briselu rasptravljati ponovno u oktobru ove godine. Do tada, po Komšiću, ključno je prioniti na tri stvari.

- Ono što se od nas očekuje već dugo se provlači i kroz Parlament BiH, i kroz ministarstva. Tu je, prije svega, riječ o zakonu o VSTV-u, javnim nabavkama i zakonu o spriječavanju sukoba interesa - napomenuo je Komšić.

Dodaje kako je stiglo krajnje vrijeme da BiH spomenute stavke skine sa čuvene liste od 14 prioriteta, pa da tek onda, na svom putu ka EU, pređemo na teže stvari, a što će podrazumijevati usklađivanje usatvnog i političkog sistema sa sistemom EU.

- Činjenica je da moramo uraditi nešto radi sebe. Postoji dovoljan politički kapacitet za to - rekao je, misleći na novoformiranu državnu vlast.

O rokovima se danas nije govorilo.

- Što prije trebamo uraditi te tri stvari - naveo je Komšić, dodavši kako su prijedlozi već ranije bili pred parlamentarcima.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović kazao je kako se na sastanku razgovaralo o usklađivanju vanjske politike BiH sa Evropskom unijom.

On je ocijenio kako su članovi Predsjedništva imali jedan konstruktivan i sadžajan sastanak sa zvaničnikom Unije.

- Možemo svi u BiH biti ohrabreni Michelovim porukama. Ona nas je podržao da krenemo još bržim korakom ka EU - naveo je Bećirović.

Ocijenio je kako se država nalazi na raskrsnici…

- Moramo u BiH odlučiti da li smo samo deklarativno za Evropsku uniju ili da pređemo u radnu fazu, a to podrazumijeva da donosimo konkretne zakone i ispunjavamo konkretne obaveze kako bi se uskladili sa evropskim zakonima i stečevinama - kazao je član Predsjedništva BiH.

VEZANI TEKST - Historijski dan: Bosna i Hercegovina dobila kandidatski status

Bećirović je u razgovoru za N1 zaključio kako je najveća odgovornost na Vijeću ministara, u provođenju 14 prioriteta EU.

- BiH ima obavezu da ozbiljno uskladi svoju vanjsku politiku sa EU. Najveći dio obaveza, kada govorimo o 14 prioriteta, odnosi se na Vijeće ministara - istakao je Bećirović.

Na kraju je poručio kako očekuje da svi u Bosni i Hercegovini shvate kako je članstvo u Evropku uniju "naš zajednički interes".

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.