Priznanje iz Francuske

Direktoru Zemaljskog muzeja BiH Sijariću "Vitez iz reda umjetnosti i književnosti"

FOTO: Foto: Arhiv

Odlikovanje i za uposlenike Muzeja koji su učestvovali u očuvanju zbirki uprkos svim poteškoćama, kao i za sve osobe iz Bosne i Hercegovine i šire koje su se angažovale u pokretu JaSamMuzej

Francuska ministrica kulture Françoise Nyssen dodijelila je odlikovanje "Viteza iz reda umjetnosti i književnosti" Republike Francuske direktoru Zemaljskog muzeja BiH Mirsadu Sijariću.

Ovim činom odato je priznanje Sijariću i njegovom nastojanju da omogući održivi rad Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine, jedne od najznačajnijih institucija jugoistočne Evrope.
Osim Sijarića, ovo je odlikovanje i za uposlenike Muzeja koji su učestvovali u očuvanju zbirki uprkos svim poteškoćama, kao i za sve osobe iz Bosne i Hercegovine i šire koje su se angažovale u pokretu JaSamMuzej, saopćeno je iz francuske ambasade u BiH. Francuski ambasador će, kako se navodi, u narednim danima, uručiti službeno odlikovanje Sijariću.

Francuska je pružala svoju podršku Zemaljskom muzeju BiH tokom tri godine od njegovog ponovnog otvaranja. U saradnji sa UNESCO-om, finansirala je obnovu prostorije u kojoj se nalazi Sarajevska hagada. Također, bila je začetnik partnerstva s Muzejom Louvre, koje ulazi u svoju drugu godinu, a u sklopu "Grupe prijatelja Zemaljskog muzeja", neformalne grupe zemalja angažovanih na njegovoj promociji, Francuska radi sa svojim partnerima u pronalaženju rješenja koja će omogućiti razvoj ove istaknute ustanove, saopćeno je iz Ambasade Francuske u BiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga