open-navfaktor-logo
search
Odnosi dviju zemalja
Dodik: Turska je snažna zemlja čija je podrška BiH vidljiva i prijateljska
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je kako je veoma važno što Turska pokazuje svoj interes za ekonomske projekte na prostoru BiH. Poručio je da je Turska snažna zemlja sa velikim liderom i snažnom ekonomijom, koja može pomoći BiH te da je njena podrška vidljiva i prijateljska.
20.06.2021. u 11:40
get url
text

Dodik je učestvovao na prvom Diplomatskom forumu u Antaliji (ADF), a tom prilikom je odgovarao na pitanja novinara Anadolije, osvrnuvši se na odnose BiH i Turske.

Istakao je kako je ADF vrhunski organizovan, te zahvalio na, kako je rekao, impresivnom gostoprimstvu koje je pokazao turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

- Bilo je zaista osvježenje nakon godinu i nešto dana da se značajan broj važnih ljudi okupi na jednom mjestu. Razgovaralo se o ključnoj temi ovog vremena, a to su pandemija i ekonomski razvoj - rekao je Dodik.

Na pitanje kako ocjenjuje bilateralne odnose BiH i Turske, Dodik je odgovorio kako su oni dobri, da napreduju, te kako su potpuno prijateljski i puni razumijevanja s obje strane.

- Veoma je važno što Turska pokazuje svoj interes za ekonomske projekte na prostoru BiH, kao snažna zemlja sa velikim liderom, sa snažnom ekonomijom, svakako je zemlja koja može pomoći BiH - poručio je Dodik, podsjećajući da BiH još uvijek traži puteve ekonomskog opravka nakon rata, globalne ekonomske krize 2008. godine, a sada i pandemije:

- U svakom slučaju pomoć Turske je vidljiva i prijateljska.

Napomenuo je također kako BiH i Turska imaju potpisan Sporazum o slobodnoj trgovini, koji, prema njegovim riječima, ima vrlo široke mogućnost i spektar izazova za privredne subjekte.

- On je podsticaj za mnoge, odnosno sve oblasti, oblasti drvne industrije, razmjene najsavremenijih dostignuća, tehnologije - naveo je Dodik.

Dodao je kako je jedan od najvažnijih projekata za BiH autoput Sarajevo - Beograd.

- Mislim da to ide svojom dinamikom, malo usporeno zbog pandemije, ali svakako projekat u koga ulažemo mnogo nade, a vidimo da je od velikog interesa i samog predsjednika Erdogana - poručio je Dodik.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH zahvalio je turskom predsjedniku Erdoganu, kao i ministru vanjskih poslova Mevlutu Cavusogluu na gostoprimstvu, poručivši kako se takvo gostoprimstvo rijetko sreće u drugim dijelovima svijeta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.