UIOBiH

Dogovorena raspodjela prihoda u prvom kvartalu 2021, nema plaćanja carine na vakcinu protiv COVID-19

FOTO: UIOBiH

Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH usvojio je danas Odluku o privremenim koeficijentima raspodjele sredstava sa Jedinstvenog računa za januar – mart 2021. godine po kojoj Federaciji BiH pripada 62,51 posto, Republici Srpskoj 33,94 posto te Brčko distriktu BiH 3,55 posto.

Članovi UO UIO razmatrali su danas Nacrt zakona o porezu na dodanu vrijednost (PDV) i zatraženo je od predlagača da pristigle primjedbe i sugestije uvrsti u tekst i dostavi za iduću sjednicu na izjašnjavanje. Na današnjoj sjednici nije usvojen prijedlog Odluke o privremenoj raspodjeli 100 miliona KM prihoda od cestarina za izgradnju autocesta i cesta jer nije bilo konsenzusa.

Na prijedlog Ministarstva finansija RS-a trebalo je biti raspoređeno 100 miliona prikupljenih sredstava koja su ostala na podračunu Jedinstvenog računa tako da Federaciji BiH pripada 59 posto ovog iznosa, Republici Srpskoj 39 posto, a Brčko Distriktu dva posto. 

S obzirom na to da već duže vrijeme ne postoji saglasnost među entitetskim vladama o ovoj raspodjeli, UO je danas usvojio zaključak da se formira radna grupa koja će uključiti sve aktere i ponuditi odluku o konačnoj raspodjeli prihoda od cestarine.

Prema podacima UIOBIH, na podračunu je do 19. 1. 2021. godine prikupljeno 125.893.575,85 KM. UO UIO danas je dao pozitivno mišljenje na izmjenu odluke o carinskoj tarifi kojom se oslobađa plaćanje carine na vakcinu protiv virusa COVID-19.

UO je danas usvojio Odluku o oslobađanju od plaćanja cestarine za dizel goriva za 2021. godinu kojom će biti obuhvaćeni rudnici, termoelektrane i željeznice u FBiH i RS-u. Na sjednici je razmatrana i Odluka o obilježavanju tečnih goriva kojom se postiže zaštita legalnih tokova na tržištu i osigurava bolja kvaliteta goriva. Nakon iznesenih primjedbi, UO je usvojio zaključak da se nakon korigiranja predloženog teksta odluka ponovno dostavi na izjašnjenje, saopćeno je iz UIOBiH.

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga