open-navfaktor-logo
search
Zakon o PIO-u
Dom naroda FBiH omogućio povoljnije uvjete za vanredno povećanje penzija, Konaković i Čampara nisu došli
Delegati Doma naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine danas su konačno usvojili izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju koji donosi povoljnije uvjete za vanredno usklađivanje penzija u Federaciji. Zanimljivo je da današnjoj sjednici nisu prisustvovali Elmedin Konaković i Aljoša Čampara iz Naroda i pravde koji su bili najglasniji na prošloj sjednici da su načinjeni propusti i da se za predloženi zakon ne može glasati, tako da se o zakonu delegati nisu ni izjašnjavali tada.  
25.02.2022. u 15:45
get url
text
Dom naroda FBiH

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača je danas kazao delegatima da je Vlada Federacije BiH u promptnom roku, 22. februara, reagovala na zaključak Doma naroda da uskladi tekst zakona sa onim koji je usvojen na Zastupničkom domu, a što je i učinjeno. 

Zadovoljni hitnim djelovanjem Vlade FBiH

Na sjednici Doma naroda koja je održana 17. februara delegati nakon rasprave nisu glasali o predloženim izmjenama jer su smatrali da se amandmanom delegata Jasmina Duvnjaka koji se odnosi na ispravljanje nepravde prema nosiocima srazmjernih penzija, a koji je Vlada FBiH ranije prihvatila, krši Ustav FBiH.

Stoga je Dom naroda donio zaključak kojim se Federalna vlada zadužuje da otkloni nepravilnosti u vezi s izmjenama Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a što je Vlada FBiH i učinila na hitnoj sjednici.

Delegat Nijaz Mušić (samostalni delegat) je kazao kako je zadovoljan ovako hitnim djelovanjem Vlade FBiH.

- To nisam očekivao, ali drago mi je da je Vlada FBiH pokazala visok nivo odgovornosti - rekao je Mušić. 

Govorio je i delegat Jasmin Duvnjak (SDA). 

- Dat ću podršku zakonu i žao mi je što smo izgubili desetak dana i želio bih da kolege koje su se prošli put stavile u poziciju ustavno-pravnih stručnjaka, da kažu da li je sada sve uredu? Smatram da nije bilo problema ni prošli put da se usvoji. Ustav nije bio prekršen. Je li 430 hiljada penzionera izgubilo 10-15 dana u nepotrebnim političkim nadmudrivanjima? - upitao je Duvnjak.

Dodao je da se nije mogo obratiti na prošloj sjednici delegatima zbog zdravstvenih problema.  

"Govorite da je neko grlo nagrdio u kafani"

Replicirao mu je delegat Zvonko Marić (SBB). 

- Mi smo nastojali i učinili sve da otklonimo ono što su predlagači upropastili prošli put. Nepotrebna je i ova vaša populistička priča i žaljenje 430.000 penzionera. Bespotrebna je ova vrsta naknadne pameti i opet nas vraćate na početak umjesto da okončamo ovu situaciju. Možda ste pjevali u nekoj kafani prošli put, vama samo grlo nije bilo uredu - kazao je Marić. 

Duvnjak je odgovorio Mariću.

- Nije moj nivo da repliciram na "to pjevanje", to nije moj nivo, a ni vaš, Mariću. Govorite da je neko grlo nagrdio u kafani pjevajući. Postavio sam pitanje na koje se ne mora dati ni odgovor. Jeste li, i jesmo li sigurni da je danas sve ispravno, ustavno, zakonito, poslovnički, tehnički i proceduralno? Prošli put se problematiziralo, pa se licitiralo da se krši Ustav, Poslovnik, da je predložen amandman ovakav, populistički... Kako nas danas činjenice pravne ne zanimaju!? Imajući u vidu da penzioneri čekaju s nestrpljenjem usvajanje zakona, dalje neću govoriti - rekao je Duvnjak. 

Aner Žuljević (SDP) je replicirao Duvnjaku. 

- Dođete isto bomba padnete, provocirate ljude koji su došli zbog penzionera. Zamolio bih vas da ne replicirate više, nema potrebe. Istina, ovdje je bilo bučnih delegata na prošloj sjednici koji su rekli: "Sutra zakažite, doći ćemo", a došlo nas pola. A ovdje je 56 profesionalnih delegata, ovo im je posao - kazao je Žuljević. 

Sjednici prisustvovala 33 delegata 

Žuljević je na ovo ukazao jer su na današnju sjednicu došla 33 delegata, a u Domu naroda je 56 profesionalnih i osam neprofesionalnih delegata. 

Svoj izostanak sa sjednice ranije su najavili Tomislav Mandić, Goran Broćeta, Dragana Damjanović, Zora Dujmović, Drago Puzigaća, Aleksandar Štrbac, Senad Ahmetović, Ramo Isak, Anel Šahinović, Alisa Hajdarević, Žarko Vujović, Boris Krešić, Nikica Bosnić, Elmedin Konaković, Aljoša Čampara, Rasim Kantarević i Slađan Ilić. 

Federalna vlada je odbila amandman da pravo na rad i penziju imaju i osobe koje su otišle u prijevremenu penziju. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.