open-navfaktor-logo
search
Tako tvrdi premijer
Forto je znao šta ni u Njemačkoj nisu: Predvidio ekonomske posljedice rata u Ukrajini prije nego je rat i počeo?!
Zašto nema novca u budžetu Kantona Sarajevo za pomoć građanima koji su na udaru inflacije, koja za ovu godinu iznosi 16,3 posto? Odgovor na ovo pitanje dao je premijer Kantona Sarajevo Edin Forto na Televiziji Sarajevo.
27.12.2022. u 10:30
get url
text

 

Ukratko, Forto je izrekao dvije bitne stvari. Prvo, Vlada Kantona Sarajevo je građanima kroz razne programe pomogla, mada oni toga nisu ni svjesni, jer je Vlada ranije planirala da im pomogne. To što nisu osjetili da im Vlada pomaže, to je valjda samo subjektivni doživljaj.

Druga bitna stvar jeste to da je Vlada na čijem je čelu Edin Forto unaprijed znala, kada je krajem 2021. godine planirala budžet za 2022., da će cijene totalno podivljati tokom ove godine zbog rata u Ukrajini, rasta cijena goriva i žitarica. Budžet je usvojen 31. januara 2022. Dakle, Forto je već u decembru 2021. kada su u Vladi planirali budžet znao da će Rusija napasti Ukrajinu u februaru 2022. Da je barem tu informaciju podijelio sa Ukrajincima da se mogu pripremiti. U svakom slučaju, Forto je na vrijeme planirao više prihode i rashode zbog inflacije od 16 posto na godišnjem nivou, potrošio novac na programe pomoći koje niko nije osjetio i sada novca nema.

Nije on kao neki tamo drugi premijeri koji kod planiranja budžeta ostave neku rezervu pa da se nađe za nepredviđene situacije, kao što je recimo inflacija na rekordno visokom nivou od 16 posto, nego on unaprijed planira inflaciju od 16 posto. 

Takvo što nije uspjela planirati ni jedna ekonomska sila kao što je Njemačka, ali Forto tvrdi da jeste. 

Njemačka centralna banka (Bundesbank) objavila je prošlog mjeseca da bi inflacija sljedeće godine mogla ostati dvocifrena, uprkos naporima njemačke vlade da smanji visoke cijene energije koje su izazvale inflaciju. Dok se njemačka vlada bori da "obuzda" cijene prirodnog gasa, koje su porasle zbog utjecaja ruske agresije na Ukrajinu, za to se vrijeme Forto bori da ne ostane u premijerskoj fotelji. 

Ako je Forto mjesec-dva prije ruskog napada na Ukrajinu znao šta slijedi, što nije znao ostatak svijeta, uključujući i neke od najznačajnijih obavještajnih službi, kako to da Forto sad ne zna šta slijedi u 2023. i kako to da sad nije tako dobro isplanirao budžet pa mora bježati u Vijeće ministara? Upravo tamo Forto želi, a "Osmorka" muku muči s tim ko će biti kantonalni premijer. Očito su se problemi nagomilali, pa ih ni Forto ne želi rješavati, a ni drugi ne žele pospremati za Fortom. Naime, toliko je Forto dobar u planiranju da je pozicija premijera KS do daljnjeg upražnjena. 

Kako se Forto i "Trojka" sada nose sa onim što su sami zakuhali u Kantonu Sarajevo, objasnio je i Albin Zuhrić, zastupnik u Skupštini KS. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.