open-navfaktor-logo
search
Čiji je to problem
Galić o nepoštivanju odluka Ustavnog suda i radu Tužilaštva BiH, o Schmidtovim amandmanima...
Bilo je predmeta nepoštivanja i neizvršavanja odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine koje je procesuiralo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, ali nijedan nije dobio epilog, kazala je Valerija Galić, predsjednica Ustavnog suda BiH.
02.03.2023. u 15:36
get url
text

VEZANI TEKST - Valerija Galić: Ustavni sud BiH privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a

Ona je danas nakon sjednice Ustavnog suda održala press konferenciju izvijestivši da je Ustavni sud privremeno stavio van snage Zakon o nepokretnoj imovini RS-a.

Između ostalog je rekla da je u nadležnosti Tužilaštva BiH da prati poštuje li se ova suspenzija i da ne treba Ustavni sud obavještavati Tužilaštvo o toj odluci.

Podsjetila je da je nepoštivanje i neizvršavanje odluka Ustavnog suda krivično djelo.

Na pitanje u koliko je slučajeva podignuta optužica zbog nepoštivanja odluka Ustavnog suda, Galić je navela da je nedavno glavni državni tužilac Milanko Kajganić podsjetio na odluku u vezi s ranijim direktorom Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Tihomirom Gligorićem gdje se radilo o neizvršenju privremene mjere suda, ali je kasnije na redovnim sudovima oslobođen optužbi.

- Nije bilo dalje potrebe da Tužilaštvo i Ustavni sud djeluje. A bilo je predmeta koji su procesuirani od Tužilaštva, ali nijedan nije dobio epilog – dodala je Galić.

Na pitanje da li nepoštivanje odluka Ustavnog suda ne predstavlja nikakav problem, Galić je istakla da je to problem Tužilaštva.

- Ne možemo odgovarati za postupanje drugih vlasti koji su dužni da postupaju u skladu sa svojim nadležnostima – rekla je Galić.

Govorila je i o radu Ustavnog suda navodeći da ne postoji Veliko vijeće u Ustavnom sudu jer se Veliko vijeće sastoji od šest domaćih sudija.

- Zato imamo dosta tehničkih problema jer iznosimo veliki broj premdeta na plenarnu sjednicu, a one se održavaju svako drugi mjesec i to iziskuje dodatni napor radi prevođenja stranim sudijama i slično. U pravilu, iako jedva čekamo da budemo u punom sazivu zbog velikoj broja apelacija kojih godišnje primimo oko 4.500, nismo u velikom zaostatku u odnosu na prethodno razdoblje kada smo bili u punom sastavu – rekla je Galić.

VEZANI TEKST - Inzkov zakon je "mrtav", živjelo Tužilaštvo BiH: Ko ne procesuira zločince, neće ni negatore genocida

Odgovorila je i na pitanja zašto je Ustavni sud BiH reagirao nakon dva dana u slučaju apelacija podnesenih zbog Zakona o nepokretnoj imovini RS-a, a dva se mjeseca čekala sjednica tog suda u slučaju zahtjeva podnesenog zbog amandmana na Ustav FBiH i izmjena Izbornog zakona BiH koje je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u izbornoj noći 2. oktobra.

- Već je bila skoro pripremljena plenarna sjednica i procijenili smo da nema potrebe za rješavanjem zahtjeva u meritumu i donošenja privremene mjere – rekla je Galić.

Istakla je da broj sudija nije bio presudan što nema odluke.

- Odluke se donose većinom od ukupnog broja, pet sudija. Mi smo započeli raspravu u predmetu Komšić, ali zaista se radi o toliko složenim i teškim pitanjima da smo odlučili da nastavimo raspravu. Nije bilo uvjeta da se odlučuje o konačnoj odluci – dodala je Galić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.