Proruska politika

Goganović šuti o krađi oružja u OSBiH, upitnim diplomama Srba, slikama vojvoda, ali napada Heleza i blokira NATO put

FOTO: Facebook/Aleksandar Goganović

Aleksandar Goganović, zamjenik ministra odbrane Bosne i Hercegovine, u proteklih pet mjeseci od imenovanja na ovu poziciju sa samo nekoliko poteza koje je povukao, pokazao je da slijepo i bespogovorno provodi prorusku politiku svog stranačkog šefa Milorada Dodika. 

VEZANI TEKST - Diplomatski skandal zamjenika ministra odbrane BiH: Odbio se sastati s britanskim ministrom zbog...

Goganović se nikada do sada nije oglasio o kriminalnim i nezakonitim pojavama u Oružanim snagama BiH ili Ministarstvu odbrane. 

Prema nezvaničnim informacijama Faktora, zamjenik ministra odbrane zna, ali nikada još nije u javnost izašao da govori o opljačkanom skladištu OSBiH na vojnoj lokaciji Krčmarice u Banjoj Luci, da kritikuje konzumiranje alkohola u službenim prostorijama OSBiH.

Goganoviću ne pada na pamet ni da govori o prikrivanju manjka robe iz vojnih magacina koja se dijelila i trošila tokom provođenja stranačkih aktivnosti, otimačini državnog vojnog zemljišta u okviru vojnog poligona Manjača, upitnim diplomama jednog broja pripadnika OSBiH iz reda Srba, o Dodikovom nepoštivanju intoniranja državne himne tokom obilježavanja Trećeg puka (Republika Srpska) OSBiH, ili pak zabranjenoj ikonografiji - slike srpskih vojvoda- u službenim prostorijama. 

Ali, zato mlađahni i nadobudni SNSD-ovac u svakom je trenutku spreman na Dodikov mig da krene u rušenje Ministarstva i Oružanih snaga BiH. 

On je tako 14. februara napravio diplomatski skandal. Odbio je da se sastane sa britanskim ministrom za Evropu Leom Dochertyjem zbog njegove izjave da se tokom posjete Bosni i Hercegovini ne namjerava sastati ni sa jednom od dvije osobe koje su na "crnoj listi" Velike Britanije, a to su Dodik i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović. 

VEZANI TEKST - Kalabuhov nameće interese Rusije: BiH se davno odlučila za NATO, Dodik je bio ključni igrač

Nastavio je dalje Goganović slijediti šefove instrukcije, te je izvlačeći iz konteksta izjave ministra odbrane BiH Zukana Heleza, optužio ga za prizivanje rata. Helez je, podsjetimo, jasno i nedvosmisleno naveo šta su u skladu sa zakonom obaveze OSBIH i MOBiH u slučaju narušavanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta BiH od strane bilo koga. 

Goganović otvoreno kao i Dodik zagovara tobožnji mirni razlaz što je antiustavno djelovanje, a taj razlaz nije ništa drugo do direktni atak na suverenitet i teritorijalni integritet BiH. 

Umjesto da Dodika i njegove satrape optužuje za secesionističke izjave i najave da će RS izaći iz BiH, da je krajnji cilj RS-a secesija, ili pak kada se najavi da će MUP RS izaći na međuentetsku liniju i uspostaviti "granicu", Goganović koristi svaku priliku da Heleza lažno optuži da urušava sistem odbrane BiH, a da sebe predstavi kao zaštitnika. 

I takav "zaštitnik" sistema odbrane BiH kakvim sebe predstavlja, Goganović je po Dodikovim instrukcijama najavio prije mjesec i po, na press konferenciji u Istočnom Sarajevu da politički predstavnici iz RS-a obustavljaju saradnju sa NATO Savezom. Ovim je zamjenik ministra odbrane svjesno prekršio nekoliko propisa. Organizirao je samoinicijativno press konferenciju i bez odobrenja ministra odbrane. Također, prekršio je i član 84. Zakona o odbrani BiH koji jasno definira obaveze institucija BiH na NATO putu. 

Goganovićev cilj, baš kao i njegovog stranačkog šefa Dodika, jeste opstrukcija NATO puta Bosne i Hercegovine po nalozima Kremlja. Da bi prikrio ono što radi, on optužuje probosanske političare da unilateralno provode aktivnosti na planu NATO integracija. 

Mladi SNSD-ovac, koji sada čini sve kako bi BiH okrenuo od NATO Saveza, mogao bi pitati starijeg stranačkog kolegu Nebojšu Radmanovića kako je 2009. godine u vrijeme kada je bio član Predsjedništva BiH u Brisel poslao pismo uz formalnu aplikaciju za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO Savezu.

- Sa velikim zadovoljstvom Vas podsjećam na uspješan sastanak u NAC+BiH formatu posvećenom sprovođenju Individualnog partnerskog akcionog plana (IPAP), održanom 11. marta 2009. godine. Još jednom smo potvrdili našu predanost vrijednostima Alijanse, kao i našu volju da ostanemo proaktivan, vidljiv i pouzdan partner koji dijeli teret današnjih izazova. Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu – stoji na početku pisma koje je potpisao Radmanović, tada predsjedavajući Predsjedništva BiH a danas potpredsjednik SNSD-a i državni parlamentarac. Ovo pismo uputio je tadašnjem generalnom sekretaru NATO-a Jaap de Hoopu Schefferu.

VEZANI TEKST - Goganović se po Dodikovom diktatu obrušio na Heleza: Srbi u MOBiH obustavljaju saradnju sa NATO-om

U aprilu naredne godine, stigao je pozitivan odgovor sa Samita NATO-a održanog u Talinu. Država Bosna i Hercegovine je u decembru 2018. godine primljena u Akcijski program za članstvo (MAP), a u to vrijeme članom Predsjedništva BiH postao je Radmanovićev stranački šef Milorad Dodik.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a na sastanku u Briselu, nakon devet godina čekanja, donijeli su odluku da se Bosni i Hercegovini odobri da podnese prvi Godišnji nacionalni program (ANP) iz Akcionog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Ovom odlukom NATO je odobrio aktivaciju MAP-a za našu zemlju.

Komentarišući predaju Akcionog plana za članstvo u NATO-u, tada premijer RS-a, danas predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik podsjetio je da je Narodna skupština RS još 2005. godine jednoglasno podržala plan ulaska BiH u ovaj vojni savez:

- Moj stav u vezi s NATO savezom je jasan - i partije koju ja predstavljam: mi treba da se nađemo u NATO savezu, ali procedura koju treba da provedemo mora da manifestuje volju ljudi koji žive ovdje. Podnošenje tog dokumenta ne znači članstvo u NATO savezu. Odluku o tome će donijeti organi BiH, a to znači i mi koji participiramo u tim organima, i mi ćemo se opredijeliti o metodologiji kako ćemo doći do takve odluke i njene podrške.

 

 

 

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga