open-navfaktor-logo
search
Nakon spornih snimaka
Grad Široki Brijeg: Službe će istražiti okolnosti događaja u vrtiću; "Trnoružica": Neistiniti navodi majke
Grad Široki Brijeg upoznat je sa situacijom i događajem u Dječijem vrtiću "Trnoružica" te su poručili kako će poduzeti sve potrebne mjere, a nadležne službe istražit će i utvrditi sve okolnosti.
22.12.2022. u 12:15
get url
text

Na internetu se pojavio snimak iz Širokog Brijega na kojoj maleni dječak s Downovim sindromom sjedi u hodniku vrtića "Trnoružica", dok se u pozadini čuju ostala djeca koja učestvuju na božićnoj priredbi.

Majka djeteta je optužila vrtić kako djetetu nisu dali učestvovati u predstavi, a iz vrtića su poručili kako je majka "stvorila neistinit narativ" te "svi uposlenici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo ko od njih odveo dijete u garderobu".

- Žao nam je zbog cijele situacije. Svako dijete treba zaštiti jer su djeca nešto najvrijednije što imamo. Grad Široki Brijeg uvijek je bio podrška djeci s poteškoćama u razvoju. Institucionalnim djelovanjem podržavali smo i još ćemo više podržavati sve institucije koje rade i pomažu razvoju naše najranjivije skupine društva - saopćeno je na službenim stranicama Grada Širokog Brijega.

VEZANI TEKST - Snimci koji su šokirali mnoge: Tete iz vrtića nisu dale na pozornicu dječaku sa Downovim sindromom

Naglasili su kako u Širokom Brijegu djeluje Dom Marija naša nada (dom za djecu s poteškoćama u razvoju), koji od Grada ima podršku u svakodnevnom radu, što je dokaz, kako se navodi, da Grad Široki Brijeg ima senzibilitet prema najranjivijim skupinama.

- Podržavamo i sva udruženja koja su svoj fokus stavili na djecu, posebno na osobe s poteškoćama u razvoju. To je naša briga i odgovornost - zaključili su u saopćenju.

Iz Dječijeg vrtića "Trnoružica" također su uputili saopćenje vezano za slučaj dječaka s Down sindromom koji je sklonjen s pozornice za vrijeme vrtićke priredbe.

Kako navode u saopćenju, neistiniti su navodi Dragane Mandić koje je iznijela 21. decembra na društvenim mrežama, "a koje neistinite navode su kasnije prenijeli pojedini internet portali".

- Potaknuti pisanjem gospođe Dragane Mandić, čije je dijete, kao dijete s poteškoćama u razvoju korisnik usluga Dječijeg vrtića "Trnoružica" u Širokom Brijegu, uposlenici vrtića odgovorno tvrde da je gospođa Dragana Mandić netačno i neobjektivno iznijela činjenice i opisala događanja na božićnoj priredbi u vrtiću koja se održala 20.12.2022. godine.

Naprotiv, dječiji vrtić Trnoružica je jedini vrtić u Širokom Brijegu koji prima djecu s posebnim potrebama, a o kojima se brine profesionalno i odgovorno posebno obraćajući pažnju na njihovo socijalno uključivanje. Veliku pomoć u ovakvim aktivnostima, a pod koje aktivnosti spadaju i božićne priredbe, pružaju im i asistenti kao stručne osobe za pomoć djeci sa posebnim potrebama - navode u saopćenju.

Dodaju kako "u vezi sa spornim trenutkom koji se vidi na jednoj od snimki, dječak je izašao na binu, proveo na njoj određeno vrijeme, a nakon toga odgajateljica ga je uzela u naručje, nakon čega je ostatak vremena dijete provelo u njenom naručju".

- Odgajateljici niti bilo kome od uposlenika apsolutno nije bila namjera dijete isključiti iz predstave, već je namjera bila zaštiti dijete od pada u trenutku dok druga grupa djece izvodi svoju kratku tačku. Nakon toga, dijete je ostalo na predstavi sve dok njegova majka nije napustila dvoranu i odvela dijete u garderobu.

U garderobi je nastala druga sporna snimka kojom je majka Dragana Mandić stvorila neistiniti narativ da uposlenici vrtića izoliraju dijete od ostalih. Svi uposlenici vrtića odgovorno tvrde da nikome od njih nije bila namjera izolirati dijete od ostale djece niti je bilo ko od njih odveo dijete u garderobu - navode iz vrtića.

Dodaju da su "žalosni i začuđeni iznesenim stavovima gospođe Dragane Mandić, a čiji stav nikako ne oslikava realno čitavu situaciju".

- Niko od odgajatelja kao niti ja lično nismo doživjeli ovaj događaj na način kako ga je iznijela majka djeteta. Posebno ističemo činjenicu da nijednom do sada nismo imali primjedbi na naše ophođenje sa djecom sa poteškoćama u razvoju od njihovih roditelja, a pogotovo da ih na bilo kakav način diskriminiramo ili izdvajamo.

Iznimno nas žalosti što na ovakav način moramo reagirati na iznesene stavove gospođe Dragane Mandić kao majke djeteta, ali su njeni navodi stvorili toksičnu atmosferu u javnom prostoru, a javnost zaslužuje znati istinu. Objektivne i utemeljene kritike su uvijek dobrodošle, ali to ovdje zaista nije slučaj - navodi se u saopćenju koji potpisuju direktorica i uposlenici vrtića "Trnoružica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.