open-navfaktor-logo
search
Verbalni rat
Gradonačelnik Beograda: Ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od nas, Karić mu odbrusila
Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić obišao je danas tamošnje rekonstruisano omladinsko pozorište "Dadov" prilikom čega je poručio kako ne može dozvoliti da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. Ubrzo mu je stigao i odgovor iz glavnog grada Bosne i Hercegovine.
26.02.2023. u 20:21
get url
text

Šapić je tom prilikom rekao je da je "Dadov" 65 godina ostao rasadnik glumaca i možda bi ovu formu trebalo prenijeti po cijeloj Srbiji, bar u veće gradove.

 – Čitav prostor je renoviran, uložena su 222 miliona, a prostor je proširen za oko 400 kvadratnih metara – rekao je Šapić, a potom dodao da kultura i sport ne smiju biti prepušteni tržištu.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić

Kako je rekao, grad želi da FEST bude institucija sam za sebe i da se ne smije dozvoliti da bude važnijeg festivala u regionu. Dodao je da je želja da FEST postane centralni umjetnički festival u Beogradu na kojem će se birati i najbolji srbijanski filmovi i najbolji srbijanski glumci i dolaziti svjetska imena.

– Ja kao gradonačelnik ne mogu da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda. FEST je najstariji – zaključio je Šapić.

Na njegovu izjavu reagovala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić.

- Razumijem da gradonačelnik Beograda dolazi iz svijeta vodenih sportova, da mu kultura i umjetnost nisu bliski, osim možda uloge nasilnika "Gangule" u filmu "Kad porastem biću kengur".

Šteti ugledu Beograda kada svoju epizodnu ulogu iz filma prenosi na poziciju gradonačelnika i kao najobičniji neškolovani nasilnik o Sarajevo Film Festivalu govori da "neću da dozvolim da Sarajevo ima bolji festival od Beograda" - poručila je Karić.

U kulturi i umjetnosti nema sirovog nadmetanja, dodaje gradonačelnica Sarajeva, kultura i umjetnost su za divljenje.

- Svi možemo uživati u sjajnoj srbijanskoj filmografiji, zbog čega često "Srce Sarajeva" ide za umjetnike iz Srbije, jednako kao što uživamo svi u Sarajevo Film Festivalu. Drago mi je da će Vlada Srbije i Grad Beograd snažnije uložiti u razvoj festivala u Beogradu, Sarajevo kao UNESCO grad filma može pružiti svu savjetodavnu pomoć - zaključila je Karić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.