open-navfaktor-logo
search
Sarajevo
GRAS bogatiji za još sedam trolejbusa
Za godinu smo nabavili  14 novih vozila koji će unaprijediti javni gradski prijevoz u Sarajevu, a osim trolejbusa, u protekloj godini nabavaljeno je deset zglobnih autobusa na plin, rekao je ministar Šteta
17.01.2020. u 11:46
get url
text
GRAS

Kantonalno javno komunalno preduzeće GRAS bogatije je za još sedam novonabavljenih trolejbusa. Nekoliko vozila već je pušteno u saobraćaj, a kako je rekao ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta, koji je obišao trolejbuski depo, ovim je ostvareno obećanje dato na početku prošle godine.

- Ovim smo u posljednjoj godini nabavili 14 novih vozila koji će unaprijediti javni gradski prijevoz u Sarajevu. Podsjetit ću da je preko Evropske banke za obnovu i razvoj raspisan poziv za nabavku 25 novih najsavremenijih zglobnih trolejbusa koji će moći raditi bez kontaktne mreže i na bateriju voziti između 10 i 12 kilometara. Osim trolejbusa, u protekloj godini nabavaljeno je deset zglobnih autobusa na plin, dakle ukupno 24 novonabavljena vozila. Ljudi koji rade u ovom preduzeću zaslužuju da im se osiguraju dobri uvjeti za rad, prije svega kroz nabavku vozila kako bi naše sugrađane prevozili kvalitetno i sigurno - rekao je ministar Šteta, navodi se u saopćenju Kantona Sarajevo.

Ministar navodi da je jučer preko Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) objavljen javni poziv za nabavku deset minibusa, čime će se unprijediti saobraćaj u padinskim dijelovima grada. Prema očekivanjima, vozila bi na raspolaganju trebala biti na proljeće 2020. godine.

Osim nabavke vozila, kada je preduzeće GRAS u pitanju, mnogo će se raditi i na infrastrukturnim stvarima. Prije svega se to odnosi na trolejbuski depo.

- S obzirom na to da nabavljamo nove trolejbuse, bit će potrebno osigurati i adekvatne uvjete za parkiranje i servis. U saradnji sa GRAS-om napravit ćemo projekt kako bismo trolejbuski depo dodatno osnažili u smislu građevinskih radova i potrebne infrastrukture. Ljudima koji ovdje rade osigurat ćemo optimalne uvjete - rekao je ministar Šteta, koji je dodao da očekuje da će do 2022. kompletan trolejbuski saobraćaj biti obavljan sa potpuno novim vozilima.

Osim 25 novih trolejbusa za koje je javni poziv već raspisan, imamo osigurana sredstva za 2021. godinu za nabavku još 15 trolejbusa. Uz proširenje trolejbuske mreže do Vogošće, čija implementacija će krenuti u drugoj polovini ove godine, a 2021. će biti u funkciji, na raspolaganju bi trebali imati 40 vozila, pojasnio je ministar Šteta. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.