Ministar u Vladi KS

Hadžiahmetović: Rekonstrukcijom postrojenja Bačevo prestaju redukcije vode

Ministar komunalne privrede i infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović, v.d. direktorica KJKP Vodovod i kanalizacija Aida Pendek i načelnik Općine Centar Srđan Mandić obišli su danas rekonstruirane pumpne stanice u okviru postrojenja Bačevo.

Kako je istaknuto ovom prilikom, zamijenjeno je ukupno sedam pumpnih agregata starih i do 70 godina. Prema riječima ministra Hadžiahmetovića, radi se o realizaciji prve tranše kredita Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) u vrijednosti pet miliona KM, kojom je i definitivno riješen problem vodosnabdijevanja Sarajeva sa ove pumpne stanice.

Podsjetio je i da je ukupna vrijednost projekta rekonstrukcije vodovodne mreže na području Kantona Sarajevo iznosi 25 miliona eura.

- Ono o čemu smo prije dvije godine sanjali danas je realizirano i čini me izuzetni sretnim. Rekonstruiran je kompletan elektro-energetski sistem koji omogućava uredno vodosnabdijevanje Sarajeva sa ove pumpne stanice. Radi se o generacijskom projektu, a pumpe koje su zamijenjene bile su stare između 65 i 70 godina - rekao je ministar Hadžiahmetović.

Dodao je da je ovo jedan od najznačajnijih datuma, kada je u pitanju vodosnabdijevanje Sarajeva.

- Redukcija vode više neće biti, građani više neće dolaziti u situaciju da nemaju vode s Bačeva, jer sada imamo sistem koji ima rezervno napajanje - objasnio je Hadžiahmetović.

Po riječima direktorice Pendek kontinuirano se radi na povećanju količina vode i smanjivanju njenih gubitaka u sistemu.

Za sutra je najavljena zamjena pumpnih agregata na pravcu pumpne stanice Centar - rezervoar Podhrastovi.

-

Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Početna Najnovije Najčitanije Pretraga