open-navfaktor-logo
search
Izbori 11. aprila
HDZ bojkotuje: Borba za novog načelnika Travnika, Kenan Dautović ili Haris Kaniža
Centralna izborna komisija BiH ovjerila je na današnjoj sjednici dvije kandidature za načelnika Općine Travnik.
03.03.2021. u 16:05
get url
text

Kandidat SDA za načelnika Općine Travnik bit će Kenan Dautović. Iako je tokom sjednice problematizirano da li Dautović može biti kandidat jer se ne zna da li je razriješen zvanično generalske dužnosti u Oružanim snagama BiH, službe su naknadnom provjerom utvrdile da je Predsjedništvo BiH uputilo zvanični akt CIK-u o razrješenju generala Kenana Dautovića dužnosti u Ministarstvu odbrane BiH i stjecanju uvjeta za starosnu penziju. Dautović je dužnosti razriješen 17. februara.

Njegov protukandidat bit će Haris Kaniža, kandidat koalicije "Naša travnička priča" koju čine Narod i Pravda, SDPBiH i Naša stranka.

Prijevremeni izbori za načelnika Travnika bit će održani 11. aprila.

HDZBiH bojkotuje ove izbore jer smatraju da je njihov kandidat Goran Pejaković, koji je na izborima 15. novembra bio drugoplasirani po broju osvojenih glasova, trebao dobiti mandat načelnika.

U toj stranci očekuju ishod apelacije podnesene Ustavnom sudu BiH na odluku Suda BiH koji je odbio žalbu HDZ-a na odluku o prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik.

Podsjećamo, kandidat SDA Mirsad Peco koji je osvojio najviše glasova u utrci za načelnika preminuo je na dan održavanja izbora 15. novembra.

Izborni zakon BiH ne precizira kako treba postupiti u ovakvim situacijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.