open-navfaktor-logo
search
Ustavnopravna komisija
HDZ i SNSD onemogućili da se sutra glasa o izmjenama Izbornog zakona BiH koji se tiče integriteta izbora
Ustavnopravna komisija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nije danas podržala principe prijedloga izmjena i dopuna Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, koje se odnose na integritet izbornog procesa, što znači da zastupnici na sutrašnjoj sjednici ovog doma neće moći glasati o tom zakonu.
26.04.2022. u 13:43
get url
text

VEZANI TEKST - Prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH pušten u proceduru, potpisali ga zastupnici četiri stranke

Protiv su bila četiri člana komisije iz HDZ-a i SNSD-a, i to Nikola Lovrinović (HDZ), Borjana Krišto (HDZ), Nebojša Radmanović (SNSD) i Obren Petrović (SNSD). Na sjednici nisu bili Nermin Nikšić (SDP) i Dragan Mektić (SDS). Za su bila samo tri člana komisije, i to Alma Čolo (SDA), Safet Softić (SDA) i Zlatan Begić (DF). 

Sjednica Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma održana je nakon što je danas otkazana sjednica Doma naroda Parlamenta BiH zbog nedolaska delegata iz SDA i jednog iz SBB-a. Ponovo je zakazana za sutra, a na dnevnom redu je bio, i sutra će biti, HDZ-ov prijedlog izmjena Izbornog zakona BiH s kojim se ne slažu, sudeći po izjavama, ostale stranke iz FBiH. 

- Ustavnopravna komisija većinom glasova nije podržala prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH koji se tiče integriteta izbora. To znači da se Zastupnički dom sutra neće izjašnjavati o zakonu nego o mišljenju komisije. Ako Zastupnički dom prihvati mišljenje komisije, prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona izlazi iz procedure. Ako ne prihvati mišljenje komisije, zakon se vraća Ustavnopravnoj komisiji da ponovo da mišljenje - pojasnila je Alma Čolo, predsjedavajuća Ustavnopravne komisije Zastupničkog doma Parlamenta BiH i zastupnica SDA. 

Čolo očekuje pak da će većina zastupnika ipak biti protiv ovakvog negativnog mišljenja Ustavnopravne komisije, ali je upitno da li će biti dovoljno glasova zastupnika iz RS-a koji podržavaju zakon, odnosno koji neće podržati negativno mišljenje komisije. 

VEZANI TEKST - Čović otkazao sjednicu Doma naroda, nedolazak delegata nazvao blokadom institucija

Sve ovisi o opoziciji u RS-u, odnosno zastupnicima kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a. Ukoliko oni budu bili protiv mišljenja komisije, izmjene i dopune Izbornog zakona, koje su predložili zastupnici SDA, SDPBiH, Naša stranka i SBB, ostaju u životu i parlamentarnoj proceduri. 

Izmjene Izbornog zakona BiH, koje se odnose na integritet izbora, usaglašene su tokom posljednjih pregovora predstavnika stranaka održanih u Sarajevu u Delegaciji Evropske unije. Taj paket izmjena je, uz dopis šefa Delegacije EU-a u BiH Johanna Sattlera, ambasadora SAD-a Michaela Murphyja i šefice Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec, dostavljen u Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.