open-navfaktor-logo
search
Lud, zbunjen...
I SDP i NS poručuju da im pripada pozicija premijera KS, ZNG nije partner, ali računaju i na Marjanovićevu ruku
Dojučerašnja "Osmorka" podijelila se na dvije frakcije. Postala je koalicija "Četiri plus četiri" nakon jučerašnjeg sastanka u centrali SDP-a. Tok dešavanja unutar ove koalicije mogao bi se uveliko odraziti na formiranje vlasti, a posebno u Kantonu Sarajevo.
01.02.2023. u 18:10
get url
text

VEZANI TEKST - Nikšić: Dva su bloka, "Trojka" i Kasumović, a drugi je SBiH, NES, PDA i ZNG, razgovaramo sa međunarodnim partnerima

Do podjele koalicije došlo je nakon što SDP nije dobio nijednog delegata u Domu naroda Bosne i Hercegovine, za šta su okrivili NES, SBiH i Za nove generacije.

Na jednoj strani su sada stranke sarajevske "Trojke" zajedno sa BHI kojom rukovodi Fuad Kasumović, dok su na drugoj strani SBiH, PDA, NES i Za nove generacije. Ovu podjelu je jučer ozvaničio i javno o njoj govorio predsjednik SDP-a Nermin Nikšić nakon sastanka sa predstavnicima drugih sedam stranaka koje su dio ove, sada podijeljene koalicije.

Ministar saobraćaja i predsjednik Kantonalnog odbora SDP Sarajevo Adnan Šteta naglasio je da SDP polaže pravo na funkciju premijera KS.

- Imamo i mi pravo na tu poziciju jer smo napravili dobar izborni rezultat. Imamo šest zastupnika u Skupštini KS i ja mogu reći da nama pripada ta pozicija. Da li ćemo mi nominovati ili ćemo prepustiti tu poziciju nekom drugom, to ćemo dogovoriti unutar "Trojke" - kazao je Šteta za TVSA.

Ovakve Štetine izjave dolaze nakon previranja unutar koalicije "Četiri plus četiri" u kojoj participiraju Narod i pravda, Naša stranka, SDP, PDA, BHI, NES, SBiH i Za nove generacije.

Podjela "Osmorke" u dvije frakcije moglo bi se dosta odraziti na situaciji u Skupštini Kantona Sarajevo gdje "Trojka" ima 18 ruku, tačno koliko joj je dovoljno za većinu. Ukoliko bi SDP odbio koalirati sa Damirom Marjanovićem (ZNG), "Trojka" bi mogla izgubiti i podršku Stranke za BiH koja broji pet zastupnika u kantonalnoj skupštini. Tako bi "Petorka" u Skupštini KS ponovo spala na "Trojku".

Vlada Kantona Sarajevo je u tehničkom mandatu. Tačnije, Vlada KS je u ostavci nakon što je Edin Forto podnio ostavku na premijerskoj poziciji preuzevši ministarsku poziciju na državnom nivou. Po zakonu, Vlada KS najkasnije treba biti formirana do 25. febuara.

Uzevši u obzir Štetine izjave da i SDP polaže pravo na premijersku poziciju, ostaje da se vidi kako će ovo biti riješeno unutar "Trojke".

Naša stranka je u više navrata naglašavala da ona polaže pravo na premijersko mjesto u KS, a Nihad Uk, generalni sekretar NS, potvrdio nam je da se razgovara sa određenim kandidatima.

- Našoj stranci ostaje premijersko mjesto. Pojedinci iz stranke razgovaraju sa određenim kandidatima - rekao nam je Uk.

Ako je suditi prema Štetinim izjava, premijersko mjesto moglo bi biti još jedna tema oko kojeg će "Trojka" teže naći dogovor. Ranije su predmet spora unutar "Trojke", odnosno "Petorke" bile ministarske fotelje. Interesanto je i to da izjave o tome da SDP polaže pravo na premijersku funkciju daje upravo Adnan Šteta, koji se jedno vrijeme spominjao kao kandidat za premijera jer ga u SDP-u smatraju za "najpopularnijeg" političara u KS.

Kako će većina u Skupštini KS funkcionisati u budućnosti, jer su iz SDP-a poručili da ZNG više ne dolazi u obzir za saradnju, ostaje da se vidi.

Jasno je da postoji mogućnost da "Petorka" ponovo spadne na "Trojku", gdje će sa 18 ruku imati tijesnu većinu. Zna to i Šteta, koji je ipak poručio da se nada nastavku saradnje u kantonalnoj skupštini sa ZNG-om, odnosno Damirom Marjanovićem koji se do sada računao kao 19. ruka uz "Trojku". U istoj emisiji, nekoliko minuta poslije, kazao je da ZNG ne smatra za partnera.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.